PVP Course 2018: meld je aan vóór 18 oktober voor een Nuffic beurs

Publicatiedatum Nieuws: 07 september 2017

Op 18 juni 2018 start de 21e Plant Variety Protection (PVP) Course in Wageningen. Deze opleiding richt zich op de uitvoering van het kwekersrechtsysteem, gebaseerd op de UPOV principes. In de opleiding delen we twee weken lang ideeën en ervaringen en netwerken de deelnemers met collega's uit de hele wereld werkend op het gebied van kwekersrecht. Bekijk de mogelijkheden voor het aanvragen van een Nuffic beurs voor deze opleiding (mogelijk tot 18 oktober 2017).

Nuffic beurzen

Inwoners van Albanië, Armenië, Bhutan, Bolivia, Burkina Faso, Cambodja, Cuba, Djibouti, DR Congo, Georgië, India, Jordan, Libanon, Macedonië, Nepal, Nicaragua, Nigeria, Pakistan, Peru, Filipijnen, Senegal, Somalië, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Thailand, Zimbabwe, kunnen in aanmerking komen voor een NFP/KOP beurs.

Nuffic biedt ook StuNed beurzen aan, speciaal voor inwoners van Indonesië of MENA beurzen voor inwoners van Algerije, Egypte, Iran, Irak, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Syrië en Tunesië.

Een beperkt aantal Nuffic beurzen zijn beschikbaar. Om in aanmerking te komen voor een beurs moeten deelnemers voldoen aan een aantal criteria. Raadpleeg de website van Nuffic voor meer informatie over de voorwaarden. 

Plant Variety Protection Course

Een sterk kwekersrechtsysteem kan de voedselzekerheid in elk land waarborgen en verbeteren. Naktuinbouw ontwikkelde de Plant Variety Protection Course samen met Wageningen -Centre for Development Innovation, om het belang van kwekersrecht in elk land te onderstrepen. Deze opleiding is gericht op:

  • het vergemakkelijken van de invoering en de praktische uitvoering van kwekersrecht in landen waar de wetgeving op dit gebied wordt ontwikkeld of onlangs is aangenomen
  • een beter begrip van hoe een Plant Variety Protection System werkt voor degenen die betrokken zijn bij de registratie van nieuwe rassen.

Intellectuele -eigendomsrechten voor veredelaars

De bescherming van de rechten van plantenkwekers is een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van betere plantenrassen. Niet alle landen hebben een wettelijk kader dat plantenrassen beschermt op grond van een systeem van intellectuele eigendomsrechten. Dit kan leiden tot illegale exploitatie. Veel landen ontwikkelen en implementeren daarom een juridisch kader voor de bescherming van plantenrassen in een systeem van intellectuele -eigendomsrechten. Naast het ontwikkelen van wetgeving, heeft de invoering van het kwekersrechtsysteem ingrijpende gevolgen op juridisch, institutioneel, technisch, financieel en commercieel vlak. In deze opleiding leren de deelnemers over deze gevolgen en over praktische manieren om nieuwe regelgeving te implementeren.

Onderwerpen in het programma

In lezingen, discussies en werkgroepen komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • juridische aspecten: - wettelijk kader, eisen van de Internationale Unie tot bescherming van kweekproducten (UPOV), andere systemen, octrooien, regelgeving met betrekking tot genetische gebruik van hulpbronnen
  • institutionele aspecten: - procedures en administratie, organisatorische opzet, ras registratiesystemen, samenwerking en het testen
  • technische aspecten: - het principe van de onderscheidbaarheid, homogeniteit en bestendigheid (DUS), praktische DUS-testing, UPOV richtlijnen, veldproeven, biochemische / moleculaire technieken, statistiek, data-analyse, rapportage, rasbenaming
  • exploitatie van Kwekersrecht: - handhaving van rechten, royalty inzameling, eigen pootgoed.

Voor wie is de opleiding?

  • Deelnemers die een positie hebben waarbij zij te maken hebben met bescherming van plantenrassen of een positie die dergelijke verantwoordelijkheden in de nabije toekomst biedt;
  • Deelnemers komen bij voorkeur uit een land waar een kwekersrechtsysteem niet aanwezig is, in ontwikkeling is, of waar de introductie onlangs is afgerond.

Vroeg inschrijven loont! Dan nodigen wij de deelnemer uit om kosteloos deel te nemen aan de e-learning Course (DL-205) van UPOV, getiteld ‘Introduction to the UPOV System of Plant Variety Protection under the UPOV Convention’.

Aanmelden

Voor een NFP/KOP, MENA of StuNed beurs kunnen deelnemers zich aanmelden bij het Centre for Development Innovation, Wageningen UR. De deadline voor het aanvragen van een Nuffic beurs is 18 Oktober 2017. Deelnemers ontvangen een bevestiging met meer informatie binnen een week na aanmelding. Op tijd aanmelden wordt aangeraden, omdat sommige procedures vrij veel tijd in beslag kunnen nemen (visa).  

Deadline voor inschrijven

  • De deadline voor inschrijven voor een NFP, MENA of StuNed beurs is 18 oktober 2017.
  • 7 mei 2018 is de deadline voor inschrijven direct bij het Centre for Development Innovation, Wageningen UR met financiering anders dan Nuffic Beurzen.