Naktuinbouw gastheer bij UPOV Technische Werkgroep Vergadering (TWO) voor siergewassen

Publicatiedatum Nieuws: 24 juni 2021

Van 7 tot 11 juni vond de UPOV Technische Werkgroep Vergadering (TWO) voor siergewassen plaats. Naktuinbouw was de gastheer. Naktuinbouw-collega’s verzorgden de opening en een aantal presentaties. Vanwege de reisbeperkingen rond Covid19 vond deze vergadering niet in Roelofarendsveen, maar online plaats.

Op de agenda stonden de nodige revisies van richtlijnen

Met zo’n revisie sluit de richtlijn weer goed aan bij de behoeftes van het DUS-onderzoek. Naktuinbouw leidde de revisies van Statice en Amaryllis. Beide worden volgend jaar vervolgd. Daarnaast leverden de onderzoekers van Naktuinbouw input voor richtlijnen van met name Anthurium en Zinnia.

Deze richtlijnen zijn van te voren gedeeld door de Leading Experts en input was verzameld. Hierdoor verloopt het bespreken van deze richtlijnen behoorlijk soepel. Tijdens de vergadering waren er relatief weinig discussies.

Er worden kenmerken verduidelijkt, geschrapt en aangevuld

Ook worden tijdens zo’n revisie aanpassingen gedaan voor referentierassen. Op deze manier blijven richtlijnen bruikbaar en kan onderzoek uniform worden uitgevoerd.

Voor volgend jaar staan revisies voor de volgende gewassen gepland:

  • Eucalyptus (Eucalyptus L’Hér.) (Partial revision)  TG/296/1
  • Gentian (Gentiana L.) (Revision)                              TG/145/2
  • Ginkgo (Gingko biloba L.)                                          New
  • Helleborus (Helleborus L.)                                         New
  • Leucanthemum Mill.                                                 New
  • Pot Azalea (Rhododendron simsii Planch.) (Revision)    TG/140/4 Corr.

Hoe gaan we verder?

Een belangrijk onderwerp was ook: hoe moeten we verder? Gaan we door met online vergaderen, of – als we elkaar weer live kunnen ontmoeten – is een combinatie gewenst? Om meer experts ‘aan tafel’ te hebben, kan het waardevol zijn om bepaalde delen van de vergadering online te laten plaatsvinden. Wel zien we de 'live' koffiepauzes als belangrijk smeermiddel om te netwerken. Volgend jaar vindt de TWO plaats bij het BundesSortenAmbt in Hannover.

Wilt u meer weten over de UPOV-TWV?

Raadpleeg de UPOV-website: www.upov.int of neem contact op met het team Support.