Aandacht voor quarantaineorganismen in boomkwekerij

Publicatiedatum Nieuws: 28 mei 2021

Samen met de boomteeltregio’s Opheusden, Zundert, Boskoop en Horst aan de Maas, en de organisaties Anthos en LTO werkt Naktuinbouw in een project rond quarantaineorganismen. Het doel is om het risicobewustzijn over quarantaineorganismen tijdens handel en import bij boomkwekers te verhogen.

Er zijn veel verschillende quarantaineorganismen die een bedreiging kunnen vormen voor de boomkwekerij. Bijvoorbeeld Xylella fastidiosa (foto), maar ook gevaren als de uitheemse schorskevers (Euwallacea fornicatus) die de NVWA laatst vond in kassen. En een luis (Toumeyella parvicornis) die met kerstbomen is meegelift naar Zuid-Europa. De gevolgen bij een vondst of een uitbraak van een quarantaineorganisme kunnen groot zijn.

Kennis verspreiden

Tijdens het project wordt de website Fytocompass.nl beter geschikt gemaakt voor quarantaineorganismen die specifiek de boomkwekerij kunnen raken. De projectpartners besteden veel aandacht aan kennisverspreiding. Dat gebeurt in eerste instantie onder boomkwekers, maar het doel is om ook andere importerende organisaties zoals tuincentra meer bewust te maken van de risico's.

Website

FytoCompass.nl biedt ondernemers in de land- en tuinbouw informatie over ziekten en plagen. Op de site staan ook vragenlijsten waarmee fytosanitaire risico’s in kaart worden gebracht. De website is een initiatief van land- en tuinbouworganisaties en is mede mogelijk gemaakt is door het ministerie van LNV.