Partijaangifte Vaste Planten, Freesia en Nerine

Publicatiedatum Nieuws: 31 maart 2020

In 2020 doet u weer aangifte bij Naktuinbouw. Alle geregistreerde bedrijven kunnen hun perceelsaangifte doen via mijnNaktuinbouw. Wilt u vaste planten, Freesia en/of Nerine verhandelen naar USA/Canada? Dan moet u ook partijaangifte doen.

Meldt u jaarlijks aan voor PSI via de perceelsaangifte bij Naktuinbouw 

Bij een aanmelding voor USA/Canada is het verplicht om per perceel ook partijaangifte te doen. Een teler kan een deel of zijn gehele productie aanmelden voor export naar USA/Canada. Ga bij uw afnemer na of hij uw partijen wil exporteren naar USA/Canada.  

Voor export naar USA/Canada (PSI) is een partijnummer noodzakelijk 

Dit geldt voor vaste planten, maar ook voor Freesia en Nerine/Amarine. Partijen planten komen alleen voor PSI in aanmerking als deze zijn aangemeld bij Naktuinbouw. Tijdens de veldkeuring voert Naktuinbouw inspectie uit op basis van de normen die gelden voor USA en Canada. Aan elke partij kent Naktuinbouw een uniek partijnummer toe. Partijen moeten met dat partijnummer verhandeld worden. 

Ik teel alleen in potten, geldt dit ook voor mij? 

Het komt voor dat materiaal in pot gekweekt wordt gekocht door exporteurs, gespoeld en voor PSI wordt aangeboden. Ook deze partijen moeten voorzien zijn van een partijnummer. Het kan verstandig zijn om bepaalde partijen in pot gekweekt dus ook op te geven voor partij-inspectie. 

De afgifte van unieke partijnummers gebeurt door Naktuinbouw 

Dien uw partijaangifte zo vroeg mogelijk in, liefst binnen 2 weken na het planten. Wacht niet tot het hele perceel is geplant of tot vlak voor uitlevering van producten aan handelsbedrijven.  

Doet u na de veldkeuring door Naktuinbouw pas partijaangifte, dan moeten wij uw opgegeven partijen nog een keer te bezoeken. Dit brengt voor u extra keuringskosten met zich mee. Bovendien vertraagt dit het proces. 

Tweejarige teelten geeft u dit jaar weer opnieuw op voor partij-inspectie 

Heeft u een tweejarige teelt? Of blijven partijen staan op uw perceel? Dan geeft u deze partijen dit jaar opnieuw op. Na de veldkeuring krijgt u voor deze partijen nieuwe partijnummers. 

Opgave op partijniveau houdt niet op bij PSI 

De verwachting is dat de vraag naar partijnummers toeneemt. Bij export naar derde landen wordt een uniek partijnummer steeds vaker noodzakelijk. Het partijnummer wordt altijd uitgegeven door Naktuinbouw. 

Naktuinbouw-partijnummers zijn cruciaal tijdens de exportinspectie 

Zorg ervoor dat het Naktuinbouw-partijnummer op de juiste documenten staan vermeld. Exporteurs zijn hier enorm mee geholpen. Het komt regelmatig voor dat het partijnummer ontbreekt. Dit levert onnodige vertraging op. Ook wordt bij export onder PSI bijvoorbeeld gecontroleerd of partijen Hosta beschikken over een juiste HVX verklaring. 

U doet online partijopgave bij Naktuinbouw

Dit kan via dit online portaal. Klik hier om naar het portaal voor partijopgave te gaan. U heeft de keuze om direct online partijopgave te doen (voorkeur) of uw partijen in een Excel aan te leveren. In het laatste geval download u het sjabloon vanaf het portaal. De handleiding voor het gebruik van het portaal kunt u hier downloaden.

Bel of mail gerust als u nog vragen heeft 

Uw keurmeester beantwoordt uw vragen graag. Ook onze medewerkers van de teamadministratie Keuringen staan graag voor u klaar. U bereikt hen van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur. Telefonisch op 071 - 332 62 88 of via boomkwekerij@naktuinbouw.nl