Brexit: bereid u voor!

Brexit heeft grote gevolgen voor bedrijven in Nederland en kan ook uw bedrijf raken. Het is daarom belangrijk om de relatief korte overgangsperiode (van 1 januari 2020 t/m 31 december 2020) te gebruiken om u voor te bereiden.

Laatste update 19-10-2020

Overgangsperiode niet langer dan 31 december

Het VK en de EU bereikten op 17 oktober 2019 een akkoord over de voorwaarden voor het vertrek van het VK uit de EU (Brexit) en een overgangsperiode. De overgangsperiode kan niet meer onder het Terugtrekkingsakkoord worden verlengd. Het VK en de EU hadden dit voor 1 juli gezamenlijk moeten doen en het VK heeft aangegeven dit niet te willen doen.  Lees het terugtredingsakkoord van het Verenigd Koninkrijk van 12 november.

Het akkoord bevat afspraken over:

 • de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en Britten in de EU. Voor hen verandert er voorlopig vrijwel niets
 • hoeveel en hoelang het Verenigd Koninkrijk meebetaalt aan de Europese begroting
 • de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Nieuwe relatie

De EU en het VK onderhandelen tijdens de overgangsperiode verder over hun nieuwe relatie. Zij spreken dan bijvoorbeeld af hoe ondernemers na de overgangsperiode zaken kunnen doen in en met het VK.

Meer duidelijkheid over de nieuwe relatie is er pas als de onderhandelingen voorbij zijn. Dat is aan het eind van de overgangsperiode. De nieuwe afspraken moeten ingaan na de overgangsperiode die afloopt op 31 december 2020. De EU-landen moeten deze nieuwe afspraken eerst goedkeuren. Lukt het de VK en de EU niet om afspraken te maken? Dan komt er een Brexit zonder onderlinge afspraken.

In ieder geval verandert de relatie van de VK met de EU. Er komen bijvoorbeeld controles en administratieve handelingen aan de grens van het VK en de EU. Zo moet u aangifte doen als u goederen invoert of uitvoert. De afspraken die al duidelijk zijn, vindt u op deze pagina.

Zorg dat u voorbereid bent vóór 31 december 2020

Heeft u nog geen ervaring met douaneprocedures bij export van teeltmateriaal of eindproduct, ga dan na wat de procedures voor u inhouden. Breng dus in kaart hoe het voor u is om transacties te doen met een land buiten de EU. Want dat wordt het Verenigd Koninkrijk sowieso.

Lees hier waar u in ieder geval mee te maken krijgt bij de Brexit.

Kweekt u Lavandula sp,  Nerium oleander, Rosmarinus officinalis, Olea europaea en/of Prunus dulcis en wilt u dit kunnen exporteren naar het VK, dan dient u  nu al actie te ondernemen. Lees dan de aanvullende informatie hierover.

Waar moet u rekening mee houden?

Brexit leidt tot nieuwe grenzen en dus hogere invoerkosten, complexere procedures en meer controles, vergelijkbaar zijn met landen buiten de Europese Unie. Dit kan gevolgen hebben voor onder meer importvergunningen, facturen, belastingen, dataverwerking en -opslag, arbeidscontracten en licenties. Zelfs als uw bedrijf niet rechtstreeks zakendoet met het Verenigd Koninkrijk, kunt u met de gevolgen te maken krijgen, bijvoorbeeld via uw toeleveranciers.

Welke stappen moet u nemen om gereed te zijn om exportinspectie aan te vragen?

Wanneer u plantaardige producten vanuit Nederland exporteert moeten deze voldoen aan de eisen die het ontvangende land daaraan stelt. Om te mogen exporteren moet u ingeschreven zijn bij de NVWA. Volg deze stappen:

 1. Registratie bij Naktuinbouw als bedrijf met plantenpaspoortplichtige producten
 2. Registratie bij de NVWA als exporteur
 3. Aanvragen toegang voor e-CertNL bij RVO
 4. Aanvragen e-herkenning bij e-CertNL
 • Denk hierbij aan voldoende doorlooptijd aangezien u te maken heeft met meerdere organisaties (enkele weken). Als u hier niet op tijd klaar voor bent, kan de exportcertificering vertraging oplopen.
 • Let op dat alle registraties op hetzelfde Kamer van Koophandel (KvK) en vestigingsnummer worden gedaan. Dit voorkomt dat bij uitwisseling van gegevens het systeem vastloopt en u geen gebruik van de dienst kunt maken.
  Heeft u vragen over e-CertNL? Onze collega's van de Brexit-helpdesk helpen u graag verder.

Doorverwijzingen naar andere bronnen over de Brexit

Hulp bij Brexit; website met veel achtergronden en praktische informatie
Website NVWA over Brexit
NVWA: Exporteren planten naar Verenigd Koninkrijk na Brexit​
Brexit loket Agro-sector
Website Rijksoverheid over Brexit
Website van het Ondernemersplein over Brexit
Website Douane over Brexit
Met de Brexit-impactscan krijgt u inzicht in de gevolgen voor uw bedrijf op de komende Brexit
Aanmelding Brexit-nieuwsbrief VNO-NCW / MKB-Nederland

Vragen?

Bekijk de pagina Vraag en Antwoord Brexit voor vragen over fytosanitaire inspecties.

Andere vraag?