Kans op verspreiding van pospiviroïden zoals PSTVd via zaad is erg klein

Publicatiedatum Nieuws: 10 september 2021

Samen met zaadbedrijven en de NVWA deed Naktuinbouw onderzoek naar de verspreiding van pospiviroïden via besmet zaad. Hieruit blijkt dat de kans dat PSTVd en andere pospiviroïden via zaden verspreid wordt nihil tot heel klein is. Het is veel waarschijnlijker dat verspreiding van deze pospiviroïden via besmette planten en vruchten gebeurt.

Tomatenstek

Ruim 100.000 zaden van vijf zwaar besmette zaadpartijen werden gezaaid en verspeend om na te gaan of er zaadtransmissie plaatsvond. Harrie Koenraadt, onderzoeker R&D over het onderzoek: “Na ongeveer twee maanden groei werd van iedere plant één jong blaadje op de aanwezigheid van pospiviroïden getoetst. Er is geen zaadtransmissie aangetoond in dit grote onderzoek.”

Potato spindle tuber viroid (PSTVd)

PSTVd is een belangrijk en zeer schadelijk ‘zaadoverdraagbare’ ziekteverwekker van onder andere aardappel, tomaat en paprika en behoort tot de pospiviroïden. Harrie Koenraadt: “Met zeer gevoelige moleculaire detectietechnieken kunnen we PSTVd en andere pospiviroïden op zaden van paprika en tomaat gemakkelijk aantonen. Hierdoor komen er minder besmette zaadpartijen in de markt en is de kans op verspreiding via besmet zaad kleiner.” De rol van besmet zaad in de verspreiding van pospiviroïden in de praktijk wordt dus zeer waarschijnlijk flink overschat als het gaat om paprika en tomaat.

Lees het artikel waar Harrie Koenraadt en zijn R&D collega’s aan meewerkten op de website van MDPI.