Naktuinbouw stopt met aanvragen aanvullingen toetsmateriaal

Publicatiedatum Nieuws: 08 juni 2022

Vanaf 1 juli 2022 stoppen we met het vragen van aanvullingen van toetsmateriaal. We gaan voortaan toetsen op het aantal bladeren / zaden dat u aanlevert. Het is daarom belangrijk dat u voldoende materiaal aanlevert.

Monsters nemen van plantmateriaal voor toetsen

Wie levert de monsters aan?

Bij wettelijke monsters neemt Naktuinbouw het monster en toetst ons laboratorium het materiaal. Hierbij geldt het resultaat voor de partij. Bij dienstverlening neemt de klant het monster en toetst Naktuinbouw het monster. De juiste kwaliteit en kwantiteit van het monster voor dienstverlening is een verantwoordelijkheid van de klant.

Op onze website vindt u de benodigde toetsaantallen.

Aanleveren van te weinig monstermateriaal

Naktuinbouw Laboratoria heeft een uitgebreid portfolio met veel gewassen. Wij doen er alles aan om onze dienstverlening voorspoedig te laten verlopen. Het komt echter vaak voor dat klanten te weinig monstermateriaal aanleveren. Het aanvullen van monstermateriaal voor toetsingen is een tijdrovend, verstorend en foutgevoelig proces. 

Hoe vaak werd te weinig monstermateriaal aangeleverd?

  • In 2019 ging het om 66 klanten en 176 monsters.
  • In 2020 ging het om 62 klanten en 414 monsters.
  • In 2021 ging het om 39 klanten en 642 monsters.

In de helft van de gevallen werd er een aanvulling geleverd. En in de andere helft was dat niet mogelijk of nodig. Dit kostte veel extra tijd en werk.

Snellere resultaten en kortere doorlooptijd

Vanaf 1 juli stoppen wij daarom met het vragen van aanvullingen van toetsmateriaal. Door met de aanvragen te stoppen, heeft u als klant de resultaten eerder en verkorten we de doorlooptijden van de toetsen.