Nieuwe Zaad-Extract (ZE-PCR) toetsen voor tomaat, paprika, aubergine, sla en biet

Publicatiedatum Nieuws: 22 november 2021

We introduceren een nieuwe TaqMan RT-PCR om de aan- of afwezigheid van Tomato black ring virus (TBRV) en Beet ringspot virus (BRSV) op zaad van tomaat, paprika, aubergine, sla en biet te kunnen toetsen. Verder was er de behoefte vanuit de markt om het protocol van Tomato yellow leaf curl virus (TYLCV) uit te breiden, naast tomaat, voor paprika en aubergine. Voor beide toetsen is gekozen om de snelle, betrouwbare en gevoelige Zaad-Extract PCR-methode te gebruiken als toetstmethode.

Tomaten aan de plant

Naktuinbouw Laboratoria blijft om de sector te ondersteunen nieuwe toetsen ontwikkelen die kunnen ondersteunen voor diagnoses op planten met symptomen of juist het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde virussen.

De (real-time) PCR is een techniek om DNA op een snelle manier te vermeerderen

Dit gebeurt met behulp van pathogeenspecifieke bouwstenen. De toename van het RNA kan op elk moment digitaal worden gevolgd. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of in verdachte kolonies daadwerkelijk het pathogeen aanwezig is.

Virussen

Tomato black ring virus (TBRV) komt net als Beet ringspot virus (BRSV) voor in Europa, Japan, Saoedi Arabië en India. De eerste beschrijving van TBRV dateert van 1946, later in 1997 werd BRSV afgesplitst van TBRV. Beide virussen hebben een zeer diverse waardplantenreeks en worden overgedragen door de nematode Longidorus. De TBRV test toont ook BRSV aan.

Tomato yellow leaf curl virus (TYLCV), een begomovirus dat wereldwijd door wittevlieg wordt overgedragen, zorgt voor grote problemen in tomaten. Andere gewassen waar het virus ook voor problemen zorgt zijn paprika, aubergine, aardappelen, tabak en bonen.

 • TBRV op zaden van tomaat, paprika, aubergine, sla of biet
  • Monster: 3.000 onbehandelde zaden
  • Tarief basistoets: € 166,00
  • Duur basistoets: 4 dagen
 • TYLCV op zaden tomaat, paprika of aubergine
  • Monster: 3.000 onbehandelde zaden
  • Tarief basistoets: € 166,00
  • Duur basistoets: 4 dagen

 

* Voor basisbedragen zie tarievenlijst 2021.