Verbeterd protocol detectie CGMMV en SqMV in zaden komkommerachtigen

Publicatiedatum Nieuws: 09 mei 2022

We hebben ons ELISA-protocol voor de detectie van CGMMV en SqMV in zaden van komkommerachtigen verbeterd. Met het verbeterde protocol is de interpretatie makkelijker. Uitslagen zijn daardoor sneller beschikbaar. 

ELISA is een serologische methode om de aanwezigheid van virussen vast te stellen. In dit proces wordt in verschillende opeenvolgende stappen eventueel aanwezig virus in zaadextract als 'beleg' gebonden tussen twee 'boterhammen', in dit geval virusspecifieke antilichamen. Uiteindelijk kleurt de vloeistof in putjes geler naarmate er meer virus in het zaadextract aanwezig is.

Verbeterde platenwasprocedure minimaliseert ongewenste geelkleuring

Aspecifieke binding van antilichamen kan leiden tot ongewenste geelkleuring (ruis). Dit fenomeen wordt geminimaliseerd door het uitgebreid wassen van ELISA-platen tussen de verschillende incubatiestappen. Er zijn verschillende ELISA-formats waarbij incubatie van virus en antilichamen tegelijkertijd of achtereenvolgens plaatsvinden. Uit onderzoek is gebleken dat een aangepast ELISA-format (de stappen achtereenvolgens) in combinatie met een verbeterde platenwasprocedure de robuustheid van de bovengenoemde toetsen verder heeft verhoogd.

Makkelijkere interpretatie zorgt voor snellere uitslag

Uit een retrospectieve analyse is verder gebleken dat er geen verkeerde uitslagen zijn afgegeven met het oude toetsprotocol. Met het verbeterde toetsformat is de interpretatie makkelijker, waardoor uitslagen sneller beschikbaar zijn.

  • CGMMV of SqMV op zaden komkommerachtigen
    • Monster: 2.000 zaden
    • Tarief toets: € 255,00
    • Duur toets: 4 dagen

 

* Voor basisbedragen zie tarievenlijst Laboratoria 2022.