4-daagse training Zadendeterminatie

Hoe ziet u het verschil tussen de zaden van 693 verschillende plantensoorten uit 105 plantenfamilies? De veertien belangrijkste families vertegenwoordigen tweederde van het aantal plantensoorten, namelijk 465.

In deze opleiding leert u over de bouw van vruchtwijze, vrucht en zaad en oefent u in het determineren met zaadmengsels. U leert zelfstandig naslagwerken te raadplegen, die u helpen bij het vinden van de juiste naam van de zaden en vruchten. Fotomateriaal van de behandelde en niet behandelde plantenfamilies ondersteunen de theorie en de praktijk.

Naktuinbouw organiseert deze opleiding samen met Het Biologisch Archeologisch Innovatiecentrum.

Startdatum: 
Op aanvraag

Voor wie?

De opleiding is voor laboranten en medewerkers die praktisch bezig zijn met het determineren van zaden. Ook andere geïnteresseerden kunnen deelnemen. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Datum en locatie

Duur
De opleiding bestaat uit vier modules, elke module duurt één dag.

Datum
Deze 4-daagse opleiding wordt weer in oktober/november 2023 door ons verzorgd.
Lestijd: 09.30 tot ca. 16.30 uur.

Locatie
Naktuinbouw, Roelofarendsveen.

Trainers
Prof. dr. RTJ (René) Cappers en Dr. RM (Renée) Bekker, Biologisch Archeologisch Innovatiecentrum.

Programma

De opleiding bestaat uit vier modules, elke module behandelt een groep families die zich op basis van speciale morfologische kenmerken laat karakteriseren:

  1. Families waarbij zaden niet vergroeid zijn met de vrucht. De verspreidingseenheid is een zaad, een vrucht of een 1-zadige deelvrucht. Dit wordt toegelicht met de Fabaceae (Papilionaceae) en Brassicaceae (Cruciferae).
  2. Families met 1-zadige vruchten waarbij de vruchten eventueel omgeven zijn door een perianth. Dit wordt toegelicht met de Asteraceae (Compositae), de Polygonacea en de Amaranthaceae.
  3. Families met 1-zadige vruchten die omgeven zijn door kaf. Dit wordt toegelicht met de Cyperaceae, Lamiaceae en de Poaceae (Gramineae).
  4. Families waarvan de vruchten meerdere zaden bevatten. De verspreidingseenheid is een zaad of een 1-zadige deelvrucht. Dit wordt toegelicht met de Apiaceae (Umbelliferae), de Boraginaceae en de Malvaceae.

  Elke module start met een korte theoretische inleiding. Vervolgens leert u zelf determineren waarbij aandacht is voor:

  • naamgeving van planten (wetenschappelijke namen van families, geslachten en soorten), synoniemen en geaccepteerde namen,
  • onderscheid tussen diaspore – vrucht – zaad-exocarp
  • eenvoudige indeling in vruchttypen
  • morfologie en anatomie van het zaad
  • variatie en zaden en vruchten binnen een soort (heterodiasporie)
  • extra variabelen: onrijpheid en fragmentatie

  Ter voorbereiding leest u de ‘Inleiding zadendeterminatie’.

  Wil je nalezen welke plantenfamilies we in onze 2-daagse training behandelen? Klik dan hier

  Tarief

  Deze opleiding wordt pas weer in Q4 2023 georganiseerd. Het tarief moet nog worden vastgesteld en volgt in Q4 2022. 
  Inbegrepen is:

  • Alle opleiding gerelateerde kosten als materiaal, lunch, koffie en thee.
  • Exemplaar van het cursusboek 'Manual for the identification of plant seeds and fruits' (Cappers & Bekker – 2021, 2e druk; Barkhuis Publishing – Groningen.) Geheel vernieuwde uitgave, alleen beschikbaar in het Engels.

  Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname.

  Vragen?

  Inschrijving

  De opleiding gaat van start bij voldoende belangstelling. Bij annulering wordt u tijdig geïnformeerd. Heeft u zich aangemeld en bent u verhinderd? Bekijk de annuleringsregeling (artikel 6) in de algemene voorwaarden. In onze privacyverklaring kunt u lezen hoe we met uw persoonsgegevens omgaan.

   
  1 Gegevens cursist 2 Bedrijfsgegevens 3 Bevestiging 4 Voldaan
  Cursist