Aanscherping noodmaatregelen ToBRFV

Publicatiedatum Nieuws: 03 februari 2021

Vanaf 26 januari zijn de noodmaatregelen aangescherpt door de Europese Commissie. De aangescherpte maatregelen gelden voor zowel import als intern verkeer van tomaten- en paprikazaad en vullen de maatregelen van september 2020 aan.

Al het zaad verplicht toetsen met PCR 

De belangrijkste wijziging is dat het toetsen van zaad met ELISA niet meer is toegestaan. Alle partijen tomaten- en paprikazaad die in het verkeer worden gebracht, moeten getoetst zijn. Voor moederplanten mag dit met ELISA. Voor zaad moet altijd RT-PCR worden gebruikt, tenzij het zaad reeds is getoetst voor 1 oktober 2020.  Dit geldt ook voor import uit derde landen. Bij import controleert Naktuinbouw of de juiste verklaring op het fytosanitair certificaat is vermeld.  

Zaad wat u al eerder in de EU heeft geïmporteerd of geproduceerd moet vanaf 31 maart 2021 ook altijd getoetst zijn met RT-PCR, als het voor de eerste keer in het verkeer wordt gebracht. Oude toetsuitslagen op basis van ELISA zijn dus vanaf 31 maart 2021 niet meer geldig. Zaad dat is getoetst met ELISA moet opnieuw worden getoetst. Ook als een deel van dezelfde partij al in het verkeer is gebracht.  

Let wel: de verplichting om zaadvoorraden te hertoetsen geldt niet voor zaad dat al voor 31 maart 2021 is aangekocht en voor de eerste keer in het verkeer is gebracht, waardoor het van eigenaar is veranderd.

Waarom zijn de noodmaatregelen aangescherpt? 

Er zijn meerdere vondsten van ToBRFV in zaden van tomaat en Capsicum (paprika, Spaanse peper) bij zowel import als in het interne verkeer. Dit is één van de belangrijkste redenen dat de maatregelen zijn aangescherpt. Zaad dat besmet is met ToBRFV kan schade veroorzaken in de teelt van de gewassen tomaat en paprika. 

Wilt u meer weten? 

Voor nadere informatie en uitleg over specifieke gevallen raadpleegt u de  pagina op de NVWA-website: Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) | NVWA

Bron beeld en tekst:  NVWA