Benoeming van Pfs: 17, een nieuwe fysio van valse meeldauw in spinazie

Publicatiedatum Nieuws: 26 april 2018

Een nieuwe fysio van valse meeldauw in spinazie (Peronospora farinosa f. sp. spinaciae = P. effusa) werd voor het eerst gevonden in 2014 in Yuma, Arizona. Dit fysio breekt de resistentie van belangrijke spinazierassen. Zo meldt Plantum in een persbericht.

Eerst werd één isolaat (UA1014) onderzocht met een gestandaardiseerde set van differentiële rassen. In de jaren daarna werden meer isolaten gevonden met hetzelfde patroon op de differentiële set, op verschillende locaties. Na een zorgvuldig nader onderzoek naar het belang van deze ontwikkeling voor de spinazieteelt, heeft de International Working Group on Peronospora in spinazie (IWGP) besloten om isolaat US1602 te benoemen als fysio Pfs:17.

Fysio Pfs:17 kan de differentials  NIL1-6, Whale, Pigeon, en Caladonia aantasten. Meerkat is intermediair resistent. De reactie van Meerkat kan afwijkend zijn in zaailingtoetsen. Hydrus is resistent.

De IWGP onderzoekt voortdurend of er nieuwe fysio's zijn ontstaan door verdachte isolaten te vergelijken met bestaande fysio’s. Hierdoor bevordert IWGP een consistente en heldere communicatie tussen zaadbedrijven en telers over resistentie-brekende fysio’s die sterk genoeg blijken om in opeenvolgende jaren in een groot gebied te kunnen overleven, die in een groot gebied voorkomen, en aanzienlijke economische schade berokkenen.

De IWGP is opgezet vanuit Plantum door bedrijven met handelsbelangen in spinaziezaad (Pop Vriend, Monsanto, Rijk Zwaan, Bayer, Takii, Sakata, Bejo, Enza Zaden, Syngenta en Advanseed) en Naktuinbouw en wordt ondersteund door onderzoekscentra uit de VS, waaronder de Universiteit van Arkansas en de Coöperatieve Voorlichting van de Universiteit van California.

Onderzoekers uit alle werelddelen zijn welkom om zich aan te sluiten bij het initiatief van de IWGP om de gemeenschappelijke differentiële set te gebruiken bij het toetsen van nieuwe isolaten.

Bron: Plantum