Bezoek aan Dominicaanse Republiek voor ontwikkeling kwekersrechtsysteem

Publicatiedatum Nieuws: 27 mei 2019

Van 25 tot en met 29 maart bezocht een delegatie van drie internationale specialisten de Dominicaanse Republiek in het kader van een ontwikkelingsprogramma voor kwekersrecht (PVP-toolbox).

Dominicaanse-republiek-Orevado

Het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit financiert het programma. De Dominicaanse Republiek is lid van UPOV sinds juni 2007. De invoering van het kwekersrechtsysteem is nog in ontwikkeling. Tijdens dit bezoek gaven mevrouw Ana Luisa Díaz, adviseur PVP uit Colombia, mevrouw Sra. Sara Quinteros Malpartida van het PVP-onderzoekstation in Peru en mevrouw Laura Piñán González, DUS-specialist bij Naktuinbouw, technische ondersteuning aan het Dominicaanse bureau voor plantenrassen en het onderzoeksstation om praktische procedures te starten (formulieren, instructies, databases, naamgeving en DUS).

Het Bureau voor plantenrassen (OREVADO) werd op vrijdag 29 maart officieel ingewijd door de minister van Landbouw, El sr. Osmar Benitez en de ambassadeur van Nederland, drs. Annemieke A. Verrijp.

De delegatie nam ook deel aan een nationaal seminar voor lokale universiteiten, publieke onderzoeksinstituten, particuliere veredelaars en boeren met als doel het vergroten van het bewustzijn over een goed werkend kwekersrechtsysteem. Tijdens het seminar werd de belangrijke rol die kwekersrecht speelt - niet alleen voor de veredelaars - maar ook om boeren van betere rassen te voorzien, benadrukt.