Buitenstebinnen in het teken van 80 jaar Naktuinbouw

Publicatiedatum Nieuws: 15 juli 2021

Naktuinbouw bestaat dit jaar 80 jaar. Wat kunnen we leren van de geschiedenis? En welke toekomst zien we voor ons? Van toen naar nu en naar de toekomst: lees hierover in de nieuwste editie Buitenstebinnen 16!

 

Buitenstebinnen 16-voorkant

In dit nummer:

  • Naktuinbouw 80 jaar: Bestuursvoorzitter Agnes van Ardenne en directeur John van Ruiten over een nieuwe manier van werken.
  • Doorbraak in Lettuce Mosaic Virus (LMV)
  • Van toen naar nu en naar de toekomst: Ontwikkelingen binnen de afdelingen Rassenonderzoek, Keuringen en Laboratoria.
  • Tuinbouw door de ogen van futuroloog Richard van Hooijdonk: Wat brengt de toekomst?
  • Fytosanitaire actualiteiten
  • Trainingen & Opleidingen
  • Van Duncan-toets naar PCR-toets
  • Van zaaien in veengrond en turf naar telen op Mars. Interview met Wieger Wamelink van de Wageningen Universiteit
     

Voorwoord door directeur John van Ruiten: Samen is niet alleen

In augustus bestaat Naktuinbouw 80 jaar. Een mooi moment om stil te staan bij de unieke positie die onze organisatie inneemt. Nationaal en ook internationaal. In dit nummer kijken we vooral met u vooruit. Welke fundamenten - die in de bestaansgeschiedenis van Naktuinbouw zijn gelegd - kunnen we gebruiken om verder te bouwen? Niet terugkijken om het terugkijken. Misschien jammer voor de geschiedenisliefhebbers: geen mooie verhalen ‘uit de oude doos’. Degenen die daar belangstelling voor hebben, raad ik aan ons in 2009 verschenen boek ‘Naktuinbouw in dienst van Kwaliteit’ er nog eens bij te pakken. Dat blijft een mooi naslagwerk, waarin de oorsprong van het werk van onze voorgangers in NAKB, NAKG en NAKS goed in beeld is gebracht.

Naktuinbouw heeft uiteraard dagelijks te maken met de issues en de problemen van de sector van vandaag. Nieuwe ziekten, belemmeringen in de handel, vraagstukken rond het bepalen van eigenschappen van nieuwe rassen, vragen naar nieuwe analysemethoden. In onze infrastructuur met deelnemersgroepen, adviescommissies en sectorraden. Maar ook via het vrijwel dagelijkse contact van onze medewerkers met bedrijven willen we zo goed mogelijk aansluiten op die onderwerpen. Met een toekomstgerichte, proactieve houding om op de momenten dat het nodig is de antwoorden op die uitdagingen al in beeld te hebben.

Een controleorganisatie van hoog niveau, toegankelijk en bereid om te blijven luisteren en veranderen. Dat is, naar mijn mening, wat wij en al onze voorgangers (oud-bestuursleden, oud-commissieleden en oud-medewerkers) gezamenlijk opbouwden. Een organisatie die niet bang is om initiatieven te nemen en het bed op te schudden. Met medewerkers die zich ook voor die vernieuwing in willen zetten. Daar hoort bij dat we ook wel eens iets doen dat achteraf gezien wellicht niet nodig was.

Ik wens de organisatie en alle teeltmateriaalbedrijven ook de komende jaren toe dat we goed samen blijven optrekken, want er komen nieuwe uitdagingen op de sector af.

Ontvangt u liever een gedrukt exemplaar? Vraag deze gerust op bij team Communicatie & Opleidingen.