Invoerverboden EU opgeheven

Publicatiedatum Nieuws: 08 oktober 2020

Op basis van de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening geldt sinds 14 december 2019 een voorlopig invoerverbod voor een aantal risicoproducten uit derde landen. Deze invoerverboden kunnen alleen worden opgeheven als een derde land daarvoor een verzoek met onderbouwing indient bij de Europese Commissie. De Commissie onderzoekt en bespreekt het verzoek met lidstaten om te kijken of een fytosanitair veilige import mogelijk is.  

Boom_onderstammen

Dat het op die manier mogelijk is om invoerboden op te heffen heeft de Commissie recent bewezen. Per 3 oktober zijn namelijk drie invoerverboden voor gewas-origine combinaties opgeheven.

Het gaat om:

  • Malus domestica uit Servië. Import is alleen mogelijk van jonge planten die niet ouder zijn dan twee jaar, en ze mogen alleen in rust zonder aanhangende grond worden geïmporteerd.
  • Acer japonicum, Acer palmatum en Acer shirasawanum uit Nieuw Zeeland. Import is alleen mogelijk van jonge planten die niet ouder zijn dan drie jaar, en ze mogen alleen in rust zonder aanhangende grond worden geïmporteerd.
  • Albizia  uit Israël. Import is alleen mogelijk van jonge planten met een maximum diameter van 2,5 cm, en ze mogen alleen in rust zonder aanhangende grond worden geïmporteerd.

Er gelden aanvullende fytosanitaire eisen waar het betreffende derde land rekening mee moet houden.  Meer informatie is te vinden op de website van de NVWA.