Naktuinbouw ontvangt vmbo scholieren

Publicatiedatum Nieuws: 09 juni 2022

Green Unplugged is een serie werkbezoeken om jonge leerlingen kennis te laten maken met de Nederlandse tuinbouw. Een groep van 25 vmbo leerlingen van het Yuverta College (voormalige Wellantcollege) uit Gouda bezocht Naktuinbouw.

Rondleiding Variety Center

Na een algemene introductie gingen de leerlingen het Variety Center in om meer te weten te komen over het kwekersrechtonderzoek. Daarna stonden er twee 'groene' workshops op het programma.

  • Met wie deel jij je DNA? - door Marco van Dalen van Naktuinbouw
  • Flower Design - door Mara van den Berg

Workshop DNA Workshop Flower Design

"We konden door corona en de bijbehorende maatregelen twee jaar lang helaas geen Green Unplugged organiseren", vertelt Lise Schregardus van Greenport Aalsmeer. "We zijn erg blij dat we nu weer leerlingen enthousiast kunnen maken voor het groene vak door op bezoek te gaan bij bedrijven en ze daar ook zelf aan de slag te laten gaan met de workshops."

Uitbreiding

In totaal gaan bijna vijfhonderd leerlingen van middelbare scholen uit de regio’s Amsterdam, Aalsmeer, Duin- en Bollenstreek, Westland en Oostland op bezoek bij tuinbouwbedrijven bij hen in de buurt. Er is dit jaar gekozen voor maar liefst zeven dagen Green Unplugged: drie voor de zomervakantie (9, 16 en 23 juni) en vier na de zomervakantie (22 en 29 september en 6 en 13 oktober). Nieuw is ook dat Green Unplugged voor de eerste keer in de regio Westland en Oostland zal plaatsvinden. Volgens Jacqueline Kroon van Glastuinbouw Nederland, een van de organisaties achter dit initiatief, zijn veel leerlingen nog nooit op een tuinbouwbedrijf geweest: “Green Unplugged is voor veel jongeren echt een eerste kennismaking met de sector. We willen ze zelf laten ervaren hoe divers de tuinbouw is. Het enthousiasme bij de deelnemende scholen en bedrijven is in ieder geval groot: we zijn dit jaar van vijf naar zeven donderdagen gegaan en pakken er ook een andere regio bij. Scholen die nog mee willen doen met Green Unplugged na de zomer, kunnen zich nog bij ons aanmelden!"

Deelnemende bedrijven

Naast Naktuinbouw doet er dit jaar een recordaantal bedrijven mee, te weten Nolina Kwekerijen, VDE Plant, Waterdrinker, Schenkeveld tomaten, Van Rijn Roses, Raadschelders Varens, Nieuwkoop Europe, Parfum Flower Company, Via Roma, Bunnik Vriesea, Bosman Van Zaal, Hilverda De Boer, FM Group, Schreurs Rozen en Dümmen Orange. Ook JUB Holland, Looye Kwekers, Fred. De Meulder, Royal van Zanten, Takii Europe, CJ Vianen Flowerexport, Vireo Plant Sales/HPD Potplanten, CS Weijers & Zn., Power Grow Paprika's en Van der Slot Tulips hebben hun medewerking toegezegd en de lijst is nog steeds groeiende!

Over Green Unplugged

De organisatie is dit jaar in handen van Yuverta mbo Aalsmeer (voormalig Wellantcollege) en Glastuinbouw Nederland in samenwerking met Greenport Aalsmeer. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het Colland Arbeidsmarktfonds.