Naktuinbouw stopt per 1 januari 2021 met het voortoetsen van rasnamen

Publicatiedatum Nieuws: 30 oktober 2020

Iedere aanvrager heeft zelf toegang tot de toetsmodule in de CPVO Variety Finder, de centrale rasnamendatabase van het CPVO. Elke aanvrager kan dus zelf nagaan of een rasnaam mogelijk bezwaarlijk is. Daarom stopt Naktuinbouw met deze service.

CPVO Variety Finder voor elke aanvrager

Bij het starten van deze dienstverlening was er nog geen centrale rasnamendatabase zoals de CPVO Variety Finder en was het logisch dat Naktuinbouw deze dienst aanbood. Inmiddels bestaat de CPVO Variety Finder al meer dan 15 jaar en heeft iedere aanvrager zelf toegang tot de toetsmodule in de CPVO Variety Finder. Elke aanvrager kan dus zelf nagaan of een rasnaam mogelijk bezwaarlijk is.

Adviezen Naktuinbouw en CPVO kwamen soms niet overeen

Daarnaast vragen we bij het voortoetsen van rasnamen geen advies van het CPVO. Het CPVO geeft uitsluitend een advies over officieel ingediende rasnamen. Om die reden komt het regelmatig voor dat een naamsvoorstel dat in eerste instantie door Naktuinbouw werd goedgekeurd, later toch bezwaarlijk bleek. Dat vinden we een onwenselijke en inefficiënte werkwijze. Daarom zijn we van mening dat we geen adequate service meer kunnen leveren bij het uitvoeren van voortoetsingen van rasnamen.