Nieuwe ELISA-toetsen voor plantmateriaal tuinbouwgewassen

Publicatiedatum Nieuws: 22 november 2021

We introduceren verschillende nieuwe ELISA’s voor detectie van EMDV, ErLV en TYMV in verschillende gewassen. Naktuinbouw Laboratoria blijft de sector ondersteunen door nieuwe toetsen aan te bieden die helpen bij diagnose van planten met symptomen of juist het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde virussen.

ELISA plaat

Virussen

Eggplant mottled dwarf virus (EMDV) heeft een brede waardplantreeks en komt in groentegewassen voor, zoals aubergine, tomaat en komkommer. Maar het virus veroorzaakt ook symptomen in onder andere Hibiscus, Pittosporum en Pelargonium. Hoewel het virus met name gerapporteerd is vanuit het Middellandse Zeegebied is het recent ook noordelijker gevonden in Hydrangea. Zover bekend is het virus niet zaadoverdraagbaar. Een toets is soms nodig voor export.

Turnip yellow mosaic virus (knollengeelmozaïekvirus, TYMV, Tymovirus) infecteert met name Brassicaceae en wordt, zover bekend, niet overgedragen via zaad. De TYMV ELISA detecteert ook nauw verwante virussoorten, zoals Watercress white vein virus (WWVV/TYMV verwant virus), dat ook symptomen veroorzaakt in Erysimum.

Erysimum latent virus (ErLV) is ook een Tymovirus en infecteert met name Brassicaceae, zoals Arabis en Erysimum.

Nieuwe toetsen voor plantmateriaal tuinbouwgewassen

  • EMDC, ErLV of TYMV / WWVV in plantmateriaal
    • Monster: maximaal 2 bladeren
    • Tarief toets: € 2,60
    • Duur toets: 4 dagen

 

* Voor basisbedragen zie tarievenlijst 2021.