Nieuwe ruimte voor toetsingen van onbekende of zeer risicovolle ziektes

Publicatiedatum Nieuws: 09 december 2020

Wereldwijd importeren en exporteren bedrijven hun teeltmateriaal. Soms komt daarbij ongewenst een onbekende exoot ons land binnen. Of ontstaat er een uitbraak van een nieuwe ziekte. Naktuinbouw heeft een belangrijke monitor-functie in opdracht van de NVWA. Om de veiligheid van het materiaal van bedrijven in onze laboratoria te garanderen, kregen wij op 20 november een extra toetslocatie. Deze nemen wij begin januari in gebruik.

Laboratoria kan razendsnel een diagnose doen, een toets ontwikkelen en implementeren bij calamiteiten. De nieuwe locatie voldoet aan de strengste eisen in onder meer luchtbehandeling, airconditioning en beheerste toegang. Hier kunnen we op verzoek van de NVWA onderzoek doen bij uitbraken van onbekende of zeer risicovolle ziektes. De nieuwe ruimte voldoet aan de huidige normen voor een BPL III-laboratorium en is een uitbreiding van onze toetscapaciteit.

Wat gaan we doen in de nieuwe ruimte?

Op deze locatie openen wij importzendingen van buiten de EU. Wij controleren deze op de aanwezigheid van insecten en (eventuele) luchtverspreidende schimmels. Bij afwezigheid brengen we deze monsters voor verder onderzoek naar een ingeperkte ruimte (lab of kas/kweekcel). Deze hebben daarvoor geschikte Biorisk Plant Class (BPC). Ook kunnen we in deze ruimte werken met luchtverspreidende quarantaine schimmels. Quarantaine-organismen zijn plantpathogenen die niet, of in beperkt, in de EU aanwezig zijn. Deze zijn in de EU-wetgeving als fytosanitair schadelijk aangemerkt.