Nog 2 maanden om u voor te bereiden op Brexit!

Publicatiedatum Nieuws: 12 oktober 2020

Het Verenigd Koninkrijk (VK) verlaat de Europese Unie (EU) op 31 december 2020. Daarna verandert het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk ingrijpend. Wees voorbereid!

Brexit

Ga direct naar Vraag en Antwoord

Brexit heeft grote gevolgen voor bedrijven in Nederland die direct of indirect handel hebben op het VK. Het is daarom belangrijk om de relatief korte overgangsperiode te benutten om u goed voor te bereiden. Voor zover u dat nog niet heeft gedaan.

Er is nog veel onduidelijk

De details over de afspraken tussen de EU en het VK zijn pas volledig in beeld als de onderhandelingen klaar zijn. De onderhandelaars leggen de nieuwe afspraken dan eerst nog voor aan het Europese en Britse parlement. Na goedkeuring van beide parlementen is er pas sprake van een Brexit met handelsafspraken.

VK vanaf 1 januari 2021 voor EU een ‘derde land’

Brexit leidt tot nieuwe grenzen en dus hogere invoerkosten, complexere procedures en meer controles. Deze zijn vergelijkbaar met huidige landen buiten de EU (derde landen). De Brexit-gevolgen zijn zelfs merkbaar als uw bedrijf indirect zakendoet met het VK. Bijvoorbeeld via uw toeleveranciers. Weet dus goed wat er gebeurt in de keten waar u deel vanuit maakt.

Hoe bereidt u zich voor?

Lees hier meer over uw voorbereiding op de Brexit. Registratie bij NVWA, Naktuinbouw en RVO is in ieder geval noodzakelijk. Heeft u ondersteuning nodig? Bel dan de Naktuinbouw-Brexit-lijn (071) 332 61 00 of vul dit contactformulier in. Wij helpen u graag verder.

Kennis bijspijkeren op gebied van e-CertNL?

Voor de export naar landen buiten de EU is het verplicht een exportinspectie aan te vragen en een fytosanitair certificaat op te maken. Dit doet u via het overheid brede online systeem e-CertNL.

Heeft u hier nog geen kennis van? Dan kunt u bij Naktuinbouw een training hiervoor volgen. Voor elke sector is een specifieke training beschikbaar. Deze trainingen geven wij vanwege Covid-19 volledig online.