NVWA: Verenigd Koninkrijk verscherpt de voorwaarden voor het binnenbrengen van rozenproducten in verband met het Rose Rosette Virus

Publicatiedatum Nieuws: 29 juli 2019

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft met ingang van 23 juli 2019 de importmaatregelen voor rozen (Rosa Sp.) uit Canada, India, Mexico of de Verenigde Staten (VS) verscherpt. Aanleiding zijn de aanhoudende problemen in deze landen met het Rose Rosette Virus. De maatregelen hebben betrekking op alle rozenproducten uit deze landen; bijvoorbeeld vermeerderingsmateriaal, weefselkweek en snijbloemen. Rozenzaad is uitgezonderd.

Wat zijn de gevolgen van deze maatregelen voor de Nederlandse rozensector?

In principe hebben de maatregelen geen verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse rozensector: het gaat alleen om rozenplanten afkomstig uit Canada, India, Mexico en de VS. Rozenplanten uit deze landen die via Nederland worden doorgevoerd vallen wel onder de maatregelen. Het is mogelijk dat de plantgezondheidsautoriteiten in het VK op termijn ook certificaten voor deze rozenplanten gaat controleren.

Wat houden de maatregelen dan precies in?

Rozen uit de vier landen moeten een fytosanitair certificaat met specifieke bijschrijving krijgen. De bijschrijvingsverplichting op het certificaat is nieuw. Het toont aan dat de rozen afkomstig zijn van een productielocatie die vrij is van het virus. Ook geeft het aan dat de planten op de juiste manier zijn verpakt voor vervoer. Het VK wil de controles op zendingen rozen uit Canada, India, Mexico en de Verenigde Staten na 23 juli geleidelijk opbouwen.

Waarom treft het VK deze maatregelen?

Het VK neemt de maatregelen, omdat er in Canada, India, Mexico en de VS problemen zijn met het Rose Rosette Virus (RRV) en een mijt (Phyllocoptes fructiphilus) die het virus verspreidt. Het virus wordt onvoldoende beheerst op Indiase rozenproductiebedrijven. Het vormt al jarenlang een probleem voor in de Amerikaanse sierteeltsector. Het virus heeft schadelijke gevolgen voor de productkwaliteit; de ziektesymptomen maken producten in de regel onverkoopbaar.

De gepubliceerde wetgeving is 23 juli door het parlement in het VK aangenomen en is te bereiken via legislation.gov.uk

Meer informatie

Journalisten kunnen met vragen contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

Bron: NVWA