Plant Variety Protection Course start 18 juni

Publicatiedatum Nieuws: 10 april 2018

Op 18 juni 2018 start de 21e Plant Variety Protection (PVP) Course in Wageningen. Deze opleiding richt zich op de uitvoering van het kwekersrechtsysteem, gebaseerd op de UPOV-principes. Wilt u twee weken lang ideeën en ervaringen delen en netwerken met collega's uit de hele wereld werkend op het gebied van kwekersrecht? Schrijf u dan uiterlijk 7 mei in. 

Plant Variety Protection Course

Een sterk kwekersrechtsysteem kan de voedselzekerheid in elk land waarborgen en verbeteren. Naktuinbouw ontwikkelde de Plant Variety Protection Course samen met Wageningen Centre for Development Innovation om het belang van kwekersrecht in elk land te onderstrepen. Deze opleiding is gericht op:
• het vergemakkelijken van de invoering en de praktische uitvoering van kwekersrecht in landen waar de wetgeving op dit gebied wordt ontwikkeld of onlangs is aangenomen;
• een beter begrip van hoe een Plant Variety Protection System werkt voor degenen die betrokken zijn bij de registratie van nieuwe rassen.

Intellectuele eigendomsrechten voor veredelaars

De bescherming van de rechten van plantenkwekers is een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van betere plantenrassen. Niet alle landen hebben een wettelijk kader dat plantenrassen beschermt op grond van een systeem van intellectuele eigendomsrechten. Dit kan leiden tot illegale exploitatie. Veel landen ontwikkelen en implementeren daarom een juridisch kader voor de bescherming van plantenrassen in een systeem van intellectuele eigendomsrechten.

Naast het ontwikkelen van wetgeving, heeft de invoering van het kwekersrechtsysteem ingrijpende gevolgen op juridisch, institutioneel, technisch, financieel en commercieel vlak. In deze opleiding leren de deelnemers over deze gevolgen en over praktische manieren om nieuwe regelgeving te implementeren.

Onderwerpen in het programma

In lezingen, discussies en werkgroepen komen de volgende onderwerpen aan bod:
• juridische aspecten: wettelijk kader, eisen van de Internationale Unie tot bescherming van kweekproducten (UPOV), andere systemen, octrooien, regelgeving met betrekking tot genetische gebruik van hulpbronnen;
• institutionele aspecten: procedures en administratie, organisatorische opzet, ras registratiesystemen, samenwerking en het testen;
• technische aspecten: het principe van de onderscheidbaarheid, homogeniteit en bestendigheid (DUS), praktische DUS-testing, UPOV-richtlijnen, veldproeven, biochemische / moleculaire technieken, statistiek, data-analyse, rapportage, rasbenaming;
• exploitatie van kwekersrecht: handhaving van rechten, royalty inzameling, eigen pootgoed.

Voor wie is de opleiding?

• U heeft een positie waarbij u te maken heeft met bescherming van plantenrassen of een positie die u dergelijke verantwoordelijkheden in de nabije toekomst geeft.
• U komt bij voorkeur uit een land waar een kwekersrechtsysteem niet aanwezig is, in ontwikkeling is, of waar de introductie onlangs is afgerond.

Heeft u zich op tijd ingeschreven? Dan nodigen wij u uit om kosteloos deel te nemen aan de e-learning Course (DL-205) van UPOV, getiteld ‘Introduction to the UPOV System of Plant Variety Protection under the UPOV Convention'.

U kunt zich aanmelden tot en met 7 mei 2018

Dit kan rechtstreeks bij het Wageningen Centre for Development Innovation.

Alle informatie overzichtelijk op één A4?

Download de flyer