Start EU-Twinning project Oekraïne

Publicatiedatum Nieuws: 12 mei 2021

Op maandag 14 juni is de kick-off van het EU-Twinning project Oekraïne. De EU financiert het project en het is een samenwerking tussen Letland, Polen en Nederland. Naktuinbouw draagt ook een steentje bij.

EU-Twinning project Oekraïne

Wat is Twinning?

Twinning is een instrument van de Europese Unie. Landen van de Europese Unie (EU) wisselen in projecten kennis uit met kandidaat-lidstaten en buurlanden van de EU. Op deze manier brengt Twinning de deskundigheid van de overheden in deze landen samen. De landen spreken vooraf met elkaar af welke resultaten zij binnen een project willen behalen. Twinning-projecten duren vaak meerdere jaren. (bron: www.rijksoverheid.nl)

Het EU-Twinning-project Oekraïne

Het project is opgezet om de Oekraïense overheid te helpen met het harmoniseren van de nationale (fytosanitaire) wetgeving wat betreft controle op GMO’s, beschermen van plantenrassen met kwekersrecht en bij de certificering van de productie van zaden en zaailingen. Naktuinbouw helpt vooral met het versterken van het kwekersrechtsysteem in de Oekraïne.

Het project duurt in totaal twee jaar. Omdat in de eerste periode van het project de contactmomenten nog online zijn, is besloten als eerste de pijlen te richten op de fytosanitaire wet- en regelgeving in de Oekraïne.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer informatie over dit of andere internationale (kwekersrecht)projecten? Neem dan contact op met Raoul Haegens.

N.B. de kick-off stond eerste gepland op 18 mei maar is op verzoek van de EU verplaatst naar 14 juni.