Uitheemse schorskevers in tropische kassen gevonden

Publicatiedatum Nieuws: 20 april 2021

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vond tijdens inspecties bij een Nederlands plantenbedrijf meerdere niet-Europese schorskevertjes. Het gaat om de zogenoemde Euwallacea fornicatus. Deze is sinds 2019 is aangemerkt als een Q-organisme.

Schorskevers kunnen voorkomen op een groot aantal houtige gewassen en palmen, en schade veroorzaken. EU-lidstaten zijn verplicht de introductie en verspreiding van dit organisme tegen te gaan. De NVWA heeft de planten waarop deze kevers bij het bedrijf zijn aangetroffen daarom laten vernietigen. De kevers zijn niet schadelijk voor mens en dier.

De schorskevers zijn gevonden in kassen bij een Nederlands plantenbedrijf
Dat bedrijf importeert, teelt en handelt in houtige gewassen uit de tropen. De schorskevers zijn gevonden in een grote ficus en Artocarpus broodboom. De bron van de besmetting is zeer waarschijnlijk de import van tropische planten uit landen waar deze soort voorkomt. Naktuinbouw is daarom extra alert tijdens importinspecties. 

Lees meer over de vondst op de website van de NVWA

De NVWA is verantwoordelijk voor aangelegenheden over quarantaine-organismen (Q)
De vier keuringsdiensten in Nederland, waaronder Naktuinbouw, voeren feitelijke inspecties en toetsingen uit op basis van een mandaat van de NVWA. Bij de vondst van een quarantaine-organisme is de NVWA verantwoordelijk voor de afhandeling. Naktuinbouw ondersteunt waar mogelijk.

Bron: NVWA
Foto: ©Rachel Osborn, Southeast Asian Ambrosia Beetle ID, USDA APHIS PPQ, Bugwood.org