Warme lucht voldoet voor ontsmetting plantuien tegen Valse Meeldauw

Publicatiedatum Nieuws: 29 mei 2019

Naktuinbouw erkent het toedienen van warme lucht als officiële maatregel om plantuien (en plantgoed voor sjalotten en knoflook) te behandelen tegen Valse Meeldauw.

Header Nieuws Groente

Plantmateriaal voor de genoemde alliumsoorten moet volgens een teeltmaatregel vrij zijn van valse meeldauw. Hiervoor geeft Naktuinbouw officieel een verklaring af, voorzien van een beoordelingsrapport. Als uit een veldkeuring blijkt dat een partij verdacht is, dan is een ontsmettingsbehandeling noodzakelijk.

Ontsmetten kan onder meer met warm water en sinds dit jaar ook met warme lucht. Onderzoekers van Wageningen UR hebben samen met DLV Advies en Naktuinbouw de behandeling met warme lucht gevalideerd en praktijkrijp gemaakt.

Nevenwerking op koprot

Valse meeldauw wordt veroorzaakt door de schimmel Peronospora destructor. Voor de behandeling tegen deze schimmel moeten eerstejaars plantuien, afhankelijk van de methode, blootgesteld aan een bepaalde temperatuur, gedurende een bepaalde tijd. Voor de warmtebehandeling en de verschillende methodes heeft Naktuinbouw n.a.v. het onderzoek een protocol opgesteld.

Bijkomend voordeel van de behandeling is de nevenwerking op de schimmel Botrytis allii die koprot in uien veroorzaakt.

Alternatief voor warm water

Voor het verkrijgen van een vrijverklaring voor valse meeldauw via Naktuinbouw is ontsmetting met warme lucht een alternatief voor een behandeling met warm water. Nadeel van de toepassing van warm water is het moeten terugdrogen van de plantuien. Verder bestaat de kans op verkleuring van het plantmateriaal en ontstaan mogelijk kruisbesmetting met andere ziekteverwekkers.