Plantenpaspoort (import)

Tijdens de importinspectie controleert de keurmeester of het materiaal geschikt is voor de EU. Is het materiaal geschikt? Dan geeft hij de zending vrij. Na afwikkeling van andere douaneformaliteiten kunt u beschikken over het materiaal. Vervolgens is het belangrijk om na te gaan of uw materiaal mogelijk plantenpaspoortplichtig is.

Meer informatie hierover leest u op onze website bij Voor welke planten geldt de uitbreiding van de plantenpaspoortplicht.

Is uw materiaal plantenpaspoortplichtig?
Dan zorgt u dat u een plantenpaspoort aanbrengt wanneer u het materiaal gaat verplaatsen. Dit is niet van toepassing als u het binnen uw bedrijf verplaatst. Om zelf een plantenpaspoort te mogen bevestigen, vraagt u een bedrijfsautorisatie aan bij Naktuinbouw.

Wilt u meer weten over het plantenpaspoort?
Lees de pagina Vraag en antwoord nieuwe plantenpaspoort en Plantgezondheidsverordening

Linken

Vragen en antwoorden

  1. Ik importeer vanuit een land buiten de Europese Unie (EU). Mag ik aan dat materiaal al een plantenpaspoort bevestigen?
    Nee. Bij import van plantenpaspoortplichtige producten zal het land buiten de EU een fytosanitair certificaat (FC) opstellen en meesturen. Bij import in de EU voert de keuringsdienst een controle op het fytosanitair certificaat en een importinspectie uit. Als het materiaal voldoet aan alle eisen van de EU, kan de importeur over het materiaal beschikken. Vanaf dat moment mag een plantenpaspoort worden gebruikt.

Andere vraag?