Resistentietoetsen in groentegewassen

Resistentie tegen ziekten en plagen is een belangrijk veredelingsdoel bij veel groentegewassen. Resistentie is een alternatief voor chemische middelen en betekent minder residu op uw bord, minder schade voor de natuurlijke omgeving, en minder kosten voor gewasbescherming. Groentezaadbedrijven ontwikkelen daarom veel nieuwe resistente rassen.

Over dit onderzoek

Toetsing voor DUS

Naktuinbouw gebruikt informatie over resistentie bij de beschrijving van nieuwe rassen. Een officiële rasbeschrijving is wettelijk vereist voor toelating van een ras.

Een deel van de informatie in de rasbeschrijving moet worden nagetoetst door een officiële instantie. Meer uitleg over resistentie in relatie tot DUS onderzoek en officiële rasbeschrijving vindt u in het document Hoe kan ik resistenties melden?

Wij doen deze toetsen bij voorkeur zelf. Ieder jaar voeren wij honderden toetsen uit op nieuw aangemelde rassen van sla, spinazie, tomaat, tomaat onderstam, paprika, komkommer, augurk, meloen, sperzieboon, doperwt, peul, en verschillende soorten kool. Deze toetsingen worden uitgevoerd volgens internationaal vastgestelde protocollen van CPVO en UPOV. 

Toetsing voor derden

De toetsen die we uitvoeren voor DUS onderzoek, kunnen we ook voor derden uitvoeren. Door onze onafhankelijke positie en onze transparante en toegankelijke werkwijze versterken wij het wederzijds vertrouwen tussen bedrijven die elkaar in de markt tegenkomen, en zorgen wij dat iedereen rassen kan aanmelden, ook bedrijven die niet zelf kunnen toetsen op resistentie.

Bekijk hier het overzicht met Resistentietoetsen die wij voor u kunnen uitvoeren tegen een vast tarief. Daarnaast kunnen wij op uw verzoek nieuwe resistentietoetsen ontwikkelen, in alle mogelijke gewassen, inclusief bloemisterijgewassen.

U kunt ook zelf resistentietoetsen uitvoeren met de referentie-isolaten die wij voor de officiële rasbeschrijving gebruiken. Levering van deze referentie-isolaten is gebonden aan speciale voorwaarden. Bekijk de Isolates validated for resistance testing .

Wij doen ook resistentietoetsen met differentiële rassen, met als doel de determinatie van het fysionummer dat hoort bij een gegeven isolaat. Hiervoor hebben wij vaste tarieven voor valse meeldauw in sla en spinazie, en voor knolvoet in Brassica oleracea.

Inzendeisen

Er is een monster van honderd zaden vereist voor elke resistentietoets. Bij onze toetsingen maken we gebruik van minstens twintig planten per toets. Dit is het minimum aantal planten dat nodig is voor de beoordeling van uniformiteit van zaadvermeerderde gewassen. We vragen meer zaden op vanwege herhalingstoetsen die in enkele gevallen nodig zijn. Ook houden we altijd rekening met tegenvallende kiempercentages.

Voor determinatie van een isolaat hebben we verse sporen of sporulerend materiaal nodig. Vaak is het nuttig om ook de naam van het ras waarop het isolaat is gevonden door te geven. 

Procedure

Om resistentietoetsen aan te vragen stuurt u ons een e-mail.
De meeste aanvragen voor resistentietoetsen of determinaties kunnen wij binnen zes maanden afhandelen. Soms duurt dit wel een jaar. Als een toets urgent is, proberen wij de toetsplanning aan te passen.

Levering van referentie-isolaten is normaliter mogelijk binnen een week.

Tarief

Op alle werkzaamheden en producten van de afdeling Rassenonderzoek zijn de algemene voorwaarden van Naktuinbouw van toepassing.

Bekijk hier de tarieven Resistentietoetsen 2023.

Vragen?