Lees voor
Sluiten

Rasechtheid en raszuiverheid

Naktuinbouw kan onderzoeken uitvoeren aan uw groenterassen. Groentezaadmonsters of groenteplanten kunnen wij onderzoeken op rasechtheid en raszuiverheid. Daarvoor worden zaden of planten van een partij in een proef opgenomen.

Over het onderzoek

U kunt hiervoor zelf zaden of planten aanleveren. De keurmeester van Naktuinbouw kan ook op verzoek een partijbemonstering uitvoeren, zodat u een beoordeling krijgt van de hele partij zaad of planten. Op een tijdstip dat een goede beoordeling mogelijk is, nodigt Naktuinbouw u uit om met medewerkers van Rassenonderzoek de proeven te bezoeken.

Naktuinbouw geeft na het onderzoek een schriftelijke beoordeling af. De kosten van het onderzoek hangen af van het aantal gewenste planten. Een standaard aantal is meestal voldoende zijn om de rasechtheid te bepalen. Voor het bepalen van de raszuiverheid is een dubbel aantal planten nodig. De bemonsteringskosten brengen wij apart in rekening.

Voor ui, kroot/rode biet en wortel is ook een proef onder kunstlicht in de winterperiode mogelijk. Resultaten daarvan kunt u na circa drie maanden na zaai verwachten. Dit onderzoek heeft een speciaal tarief.

Minder zaadbehandelingen toegestaan vanwege herziene EU-uitvoeringsverordeningen: let op bij ontsmet zaad!

Keuringen en Rassenonderzoek accepteren geen ingezonden groentezaadmonsters die behandeld zijn met insecticiden of Thiram. Voor bepaalde onderzoeken kunnen pillen of geprimede zaden minder geschikt zijn. Door herziene EU-uitvoeringsverordeningen zijn er minder middelen die geaccepteerd worden. Een actueel overzicht vindt u hier: 

Overzicht zaadontsmettingsmiddelen en zaadbehandelingen

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wanneer moet ik zaad of plantmateriaal voor onderzoek naar rasechtheid en raszuiverheid insturen?

Dat is afhankelijk van het gewas. Wij proberen het materiaal in onze reguliere proeven op te nemen. Als dat niet kan, kunnen wij speciaal een proef doen. Daarvoor maken wij dan mogelijk een offerte.

Hoelang duurt het onderzoek naar rasechtheid en raszuiverheid?

De teeltduur is voor elk gewas anders. Wij laten u weten wanneer u de uitkomst kunt verwachten.

Hoe moet ik een monstername voor bepaling van rasechtheid en raszuiverheid aanvragen?

Hierover kunt u contact opnemen met Keuringen. Zij zorgen dat een keurmeester bij u komt bemonsteren.

Hoeveel kost het om de rasechtheid en raszuiverheid te laten bepalen?

Op deze pagina vindt u het tarief voor bepaling van rasechtheid en raszuiverheid.

Ik meen dat DNA-onderzoek nodig is. Kan Naktuinbouw dat ook verzorgen?

Als u meent dat DNA-onderzoek nodig is om de identiteit van materiaal vast te stellen: ook dat kan Naktuinbouw verzorgen. De combinatie van DNA-onderzoek en onderzoek op de proeftuin is juridisch krachtig. Naktuinbouw Variety Tracer staat klaar om u te helpen.