Hoe stelt u een goede rasbeschrijving van uw groentegewas op? Hoe vult u een aanvraagformulier (TQ) zo goed mogelijk in?
Het rassenonderzoek en het opstellen van rasbeschrijvingen is gebaseerd op UPOV-richtlijnen en/of CPVO-protocollen. Voor alle hoofdgewassen voor wat betreft kwekersrecht- en/of toelatingsonderzoek ontwikkelde Naktuinbouw kalibratieboeken. Het kalibratieboek is een praktische handleiding die bij ieder plantkenmerk een geïllustreerde toelichting geeft.
Gewassen
Zie onderstaand de beschikbare boeken groentegewassen (in het Engels).
De kalibratieboeken zijn gebaseerd op CPVO Technical Protocals en UPOV Test Guidelines.
Wij attenderen u erop dat sommige kalibratieboeken zijn gebaseerd zijn op een oude richtlijn. Aan een update van deze kalibratieboeken wordt gewerkt.
Gewas | Gebaseerd op | |
---|---|---|
Andijvie | Endive calibration book | CPVO-protocol TP/118/2 en UPOV-richtlijn TG/118/4 |
Aubergine | Eggplant calibration book | UPOV-richtlijn TG/117/4 |
Bloemkool | Caulifower calibration book | CPVO-protocol TP/45/1 en UPOV-richtlijn TG/45/7 |
Boon | French bean calibration book | CPVO-protocol TP/12/4 en UPOV-richtlijn TG/12/9 |
Chinese kool | Chinese cabbage calibration book | CPVO-protocol TP/105/1 en UPOV-richtlijn TG/105/4 |
Courgette | Squash calibration book | CPVO-protocol TP/119/1 en UPOV-richtlijn TG/119/4 |
Komkommer | Cucumber & gherkin calibration book | CPVO-protocol TP/61/2 en UPOV-richtlijn TG/61/7 |
Kool | Cabbage calibration book | CPVO-protocol TP/48/2 en UPOV-richtlijn TG/48/7 |
Meloen | Melon calibration book | CPVO-protocol TP/104/2 en UPOV-richtlijn TG/104/5 |
Paprika | Pepper calibration book | CPVO-protocol TP/076/2 en UPOV-richtlijn TG/76/8 |
Prei | Leek calibration book | CPVO-protocol TP/85/2 en UPOV-richtlijn TG/85/7 |
Sla | Lettuce calibration book | UPOV-richtlijn TG/13/11 Rev.2 |
Savooienkool | Savoy cabbage calibration book | CPVO-protocol TP/48/2 en UPOV-richtlijn TG/48/7 |
Selderij | Celery calibration book | CPVO-protocol TP/82/1 en UPOV-richtlijn TG/82/4 |
Spinazie | Spinach calibration book | CPVO-protocol TP/55/3 en UPOV-richtlijn TG/55/7 |
Tomaat | Tomato calibration book | CPVO-protocol TP/44/4 en UPOV-richtlijn TG/44/11 |
Ui en Sjalot | Onion & shallot calibration book | CPVO-protocol TP/46/2 en UPOV-richtlijn TG/46/7 |
Watermeloen | Watermelon calibration book | CPVO-protocol TP/142/1 en UPOV-richtlijn TG/142/4 |
Wortel | Carrot calibration book | CPVO-protocol TP/49/3 en UPOV-richtlijn TG/49/8 |