Lees voor

Bemonstering van zaden

Iedereen is in het dagelijks leven bezig met bemonsteren. U proeft bijvoorbeeld op de markt een heerlijk stuk meloen en besluit daarna een meloen te kopen. Bemonsteren is het nemen van een beslissing op basis van een beperkte hoeveelheid informatie. U kon immers onmogelijk alle meloenen proeven!

Tijdens deze opleiding verkent u de verschillende stappen in het bemonsteringsproces en alle aspecten die van belang zijn bij het nemen van een monster. U leert hoe u een betrouwbaar representatief monster neemt volgens het monsternameproces en de richtlijnen van NAL (Naktuinbouw Authorized Laboratories). 

Voor wie?

Deze opleiding is bestemd voor (nieuwe) medewerkers die betrokken zijn bij of zelf monsters nemen van zaad. Ook voor mensen met jarenlange ervaring kan het verfrissend zijn om met een kritische blik naar het eigen bemonsteringsproces te kijken en kennis en vaardigheden uit de opleiding mee te nemen naar de eigen praktijk.

De opleiding is een belangrijke pijler in de autorisatie van NAL- en ASLN-laboratoria, in de certificatie van GSPP-bedrijven en om deel te kunnen nemen in Naktuinbouw Elite

Opzet van de training

Vanaf 2024 heeft deze training de volgende opzet:
In de ochtend volgen de deelnemers een dagdeel theorie op locatie in Roelofarendsveen. De praktijksessies vinden plaats in de middag, waarbij in groepjes van 2 á 3 personen alle onderdelen van het monsternemen worden doorlopen. 

Deze training wordt ook in het Engels gegeven. Informatie hierover of alvast inschrijven, dit kan via volgende link: Professional Seed Sampling 

Programma

Onderwerpen in deze opleiding zijn:

  • Fasen in het bemonsteringsproces
  • Bemonsteringstechnieken
  • Het maken van keuzes
  • Gebruik gereedschappen
  • Bemonsteringsfouten
  • Nemen van een betrouwbaar, representatief monster volgens NAL-richtlijnen
  • Nemen van a-selecte monsters
  • Verpakken en verzenden van monsters

Theorie wordt afgewisseld met praktijkopdrachten. U wisselt kennis en ervaring uit over het verbeteren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van een zaadmonster.

Na afloop van de training ontvangt u een Bewijs van deelname. 

Opleiding op maat? Neem contact op met: opleidingen@naktuinbouw.nl 

Tarief

€ 745,- per deelnemer (exclusief BTW en inclusief lesmateriaal en examen).

Vragen?

Team Opleidingen (071) 332 62 70 / opleidingen@naktuinbouw.nl