Lees voor
Sluiten

Terug naar overzicht

Basistraining Fytosanitair Controlemedewerker dit jaar nog van start

Publicatiedatum: 8 november 2023

Nu NVWA en KCB groen licht hebben gegeven voor het bedrijfserkenningensysteem dat aansluit op het Border Target Operating Model (TOM) van het Verenigd Koninkrijk, gaan de trainingen hiervoor van start.

Als gevolg van de Brexit moeten bedrijven met snijbloemen bij export naar het VK (Engeland, Schotland en Wales) vanaf 31 januari 2024 hun producten voorzien van een fytosanitair certificaat. Dit betekent dat alle exportzendingen met deze producten moeten worden aangemeld in e-CertNL, zodat ze kunnen worden geïnspecteerd en voorzien van een fytosanitair certificaat.

De volgende producten uit de EU, Liechtenstein en Zwitserland zijn vanaf 31 januari 2024 in het TOM benoemd als ‘medium risico’ productgroepen. Het gaat om de volgende producten:

  • Siertakken van naaldbomen (een kerstboom zonder kluit is een siertak)
  • Levende delen, zoals snijbloemen en siertakken, van Prunus, Solanum lycopersicum, Solanum melongenaen Zea mays.
  • Snijbloemen van Orchidaceae, Chrysanthemum (syn. Dendranthema), Dianthus, Gypsophila en Solidago

Bedrijven die opgenomen zijn in het NVWA- register Bedrijfscontrolesystemen mogen voor export van snijbloemen en snijgroen naar het VK de fytosanitaire controles laten uitvoeren door eigen bevoegde Fytosanitaire controlemedewerkers.

De basistraining voor Fytosanitair controlemedewerker verzorgt Naktuinbouw in opdracht van de NVWA en het KCB. 

Startdatum
De basistrainingen starten op dinsdag 28 november. Degenen die in 2022 deze training al gevolgd hebben, kunnen een gratis opfristraining volgen. Deze starten op 17 januari 2024.

Terug naar overzicht