Lees voor

Terug naar overzicht

Controle op knolcyperus weer gestart

Publicatiedatum: 3 juni 2024

Vanaf 1 juni is de controle op knolcyperus in gewassen weer gestart. Knolcyperus is een hardnekkig onkruid dat grote schade kan veroorzaken. Om de vermeerdering en verspreiding van knolcyperus te voorkomen, zijn voor telers verbodsbepalingen, maatregelen en (overige) verplichtingen opgenomen in de regeling Plantgezondheid. Met als doel om problemen bij de export van teeltmateriaal te voorkomen.

In opdracht van de NVWA controleren Naktuinbouw, de NAK en de BKD op het voorkomen van knolcyperus in de gewassen die zij keuren.

Teeltverbod

De NAK legt de teeltverboden en de gewasaanzegging op en controleert of u zich eraan houdt. AIs op uw perceel knolcyperus officieel is vastgesteld, dan moet u meerdere maatregelen nemen. Het teeltverbod geldt minimaal voor drie jaar: pas na drie jaar zonder teelt én zonder dat er knolcyperusplanten worden gevonden mag er weer een gewas worden geteeld.

Besmetting?

U kunt nieuwe besmettingen melden bij de NAK. Dat kan ook anoniem. Stuur hiervoor een mail naar teeltvoorschriften@nak.nl of bel met 0527-635 350, keuze 4.

Meer informatie: website NVWA
Beeld: NAK

Terug naar overzicht