Lees voor

Terug naar overzicht

Koninklijke onderscheiding voor John van Ruiten

Publicatiedatum: 19 april 2024

Op vrijdag 19 april ontving John van Ruiten uit handen van burgemeester Astrid Heijstee van de gemeente Kaag en Braassem een Koninklijke onderscheiding. John van Ruiten is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Heijstee reikte de onderscheiding uit tijdens het afscheid van John van Ruiten als directeur bij Naktuinbouw. Familie, bestuursleden, sectorraad- en adviescommissieleden, vertegenwoordigers van brancheorganisaties uit het tuinbouwbedrijfsleven en functionarissen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waren aanwezig.

Grote toewijding
John van Ruiten (1957) zette zich als directeur van Naktuinbouw en haar rechtsvoorgangers 39 jaar met grote toewijding in voor de belangen van de Nederlandse tuinbouw. De boomkwekerij-, de bloemisterij- en de groentegewassensector in het bijzonder.

Bijzondere activiteiten
Zo maakte Van Ruiten zich sterk voor de introductie van een Europees stelsel. Hij zorgde er mede voor dat fytosanitaire- en kwaliteitsvoorschriften, zoals die in diverse Europese regelingen zijn neergelegd, zo werden gecombineerd dat er voor het bedrijfsleven en de (Europese) handel een doelmatig werkend stelsel ontstond. Daarbij redeneerde hij steeds vanuit een algemeen belang.
Van Ruiten participeerde ook in vele projecten om het belang van een goed kwekersrechtsysteem onder de aandacht te brengen. En om deze mee te helpen inrichten. Hij hielp daarmee landen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië op weg om belangrijke stappen te zetten in deze complexe wereld. Ook zette hij zijn deskundigheid op land- en tuinbouwgebied in voor de zogenaamde ‘Twinning-projecten’ in voormalig Oost-Europa. De Twinning-projecten ondersteunen kandidaatlidstaten bij de toetreding tot de Europese Unie. Het ging onder meer om de landen: Letland, Estland, Litouwen, Polen, Bulgarije en Roemenië.

Brede inbreng

Van Ruiten is ook actief als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT). Dit is een koepelorganisatie van 27 tuinen verspreid over Nederland. Hij is bestuurslid van het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) en verbonden aan het vaktijdschrift ‘Prophyta’. Lokaal dacht hij mee met bewoners en bedrijven aan de Sotaweg / De Baan in Roelofarendsveen om tot een verantwoorde gebiedsontwikkeling te komen. Zijn inbreng leidde er mede toe dat dit deel van de gemeente nu te boek staat als ‘tuinbouwonderzoeksgebied’.

Bestuur, directie en medewerkers van Naktuinbouw feliciteren John van Ruiten met deze mooie onderscheiding en wensen hem een fijn pensioen.

 

Terug naar overzicht