Lees voor
Sluiten

Terug naar overzicht

Marco Hoffman en Mirjam Lemmens onderscheiden met bronzen Doorenbospenning

Publicatiedatum: 13 maart 2024

Zaterdag 2 maart zijn Marco Hoffman en Mirjam Lemmens in de ledenvergadering van de Nederlandse Dendrologische Vereniging (NDV) onderscheiden met de bronzen Doorenbospenning. Zij kregen deze penning voor hun bijzondere verdiensten voor de dendrologie. De penning is vernoemd naar Simon G.A. Doorenbos. In 1924 één van de oprichters van de NDV en van 1928 tot 1962 voorzitter.

Marco Hoffman

Marco werkt al decennia aan de correcte naamgeving van de planten. Momenteel is hij onderzoeker in het domein Identiteit en Rassenonderzoek bij Naktuinbouw. Hij voert ook werkzaamheden uit voor de Raad van Plantenrassen en is internationaal actief. Hij startte in 1992 als onderzoeker bij het proefstation voor de boomkwekerij in Boskoop en werkte daar samen met Harry van der Laar aan de Naamlijst van Houtige Gewassen en de Naamlijst van Vaste Planten. Iedere vijf jaar worden deze naamlijsten vernieuwd en verschijnt er bij Naktuinbouw een dikkere uitgave. Inmiddels is deze uitgave internationaal als standaard geaccepteerd bij het verhandelen van boomkwekerijgewassen.

Daarnaast was Marco een van de initiatiefnemers van de standaardlijst Nederlandse namen van cultuurplanten. Doel van deze lijst is om Nederlandse voorkeursnamen aan te geven voor de planten met een toepassing op de plantenetiketten, in de gemeentelijke basisadministratie en in het onderwijs. Hij werkt daarin samen met Mirjam Lemmens van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen.

Voor de NDV is Marco als taxonoom onmisbaar. Hij treedt op als redactielid van het vakblad Dendroflora, cursusdocent en schrijver van lesmateriaal en artikelen. Hij is een vraagbaak, communicatief en altijd bereikbaar en deskundig. Het bestuur van de NDV heeft hem met volle overtuiging de bronzen Doorenbospenning overhandigd.

Mirjam Lemmens

Mirjam is 40 jaar actief binnen de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT). Bij veel projecten binnen deze vereniging is zij betrokken. Als collectiebeheerder in Belmonte Arboretum is Mirjam goed op te hoogte van het behalen van resultaten met weinig financiële middelen. Ze schuwt niet om met inzet van vrije tijd projecten succesvol te maken. Ze is deskundig op het gebied van digitale collectieregistratie en collectiebeheer. Door haar jarenlange ervaring heeft Mirjam veel contacten met de andere botanische tuinen.

Zij is één van de initiatiefnemers van de standaardlijst Nederlandse namen van cultuurplanten. Doel van deze lijst is om Nederlandse voorkeursnamen aan te geven voor de planten met een toepassing op de plantenetiketten, in de gemeentelijke basisadministratie en in het onderwijs. Zij werkt daarin samen met Marco Hoffman van de Naktuinbouw.

Voor de NDV is Mirjam zeer waardevol. Zij treedt op als cursusdocent, denkt mee bij het ontwikkelen van de digitale kaarten voor de registratie van bomen en struiken en is regelmatig rondleider. Altijd bereid om ons te ondersteunen en zeer gedreven. Het bestuur van de NDV heeft haar met volle overtuiging de bronzen Doorenbospenning overhandigd.

Bron: NDV

Terug naar overzicht