Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe blottermethode voor toetsen zaden van komkommerachtigen

Publicatiedatum: 14 december 2023

Vanaf 1 januari kunnen we de aan- of afwezigheid van Cladosporium cucumerinum op zaad van komkommerachtigen toetsen met een nieuwe blottermethode.

De blottermethode is een techniek om groei van de eventuele aanwezigheid van het pathogeen te faciliteren

Dit gebeurt met uitleg van zaden op een filtreerpapier. Door incubatie bij een specifieke temperatuur, kan de groei van het pathogeen op de zaden worden gescoord. Door de specifieke kenmerken van het pathogeen is identificatie door middel van morfologie goed mogelijk.

Cladosporium cucumerinum

Cladosporium cucumerinum is een schimmel die vruchtvuur in komkommerachtigen veroorzaakt. Van het pathogeen is het bekend dat deze wereldwijd aanwezig is en voor problemen in komkommerachtigen zorgt. Hoewel de meeste komkommerachtige rassen momenteel resistentie genen bevatten tegen het pathogeen, beschouwt China het pathogeen als een quarantaine organisme. In Argentinië staat het pathogeen op de A1-lijst van EPPO.

  • Cladosporium cucumerinum op zaden van komkommerachtigen
    • Monster: 200 onbehandelde zaden
    • Tarief basistoets: € 146
    • Duur basistoets: 15 dagen

Voor basisbedragen zie tarievenlijst.

Naktuinbouw Laboratoria ondersteunt sector

Naktuinbouw Laboratoria blijft de sector ondersteunen door nieuwe toetsen te ontwikkelen. Toetsen die helpen bij diagnose van planten met symptomen of juist het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde virussen.

Terug naar overzicht