Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe moleculaire bevestigingstoetsen detectie Fusarium tomaten- en spinaziezaden

Publicatiedatum: 1 mei 2024

Vanaf 1 mei kunnen we de aan- of afwezigheid toetsen van Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici in zaden van tomaat en Fusarium oxysporum f.sp. spinaciae in zaden van spinazie.

Een morfologische toets tot op het niveau van Fusarium oxysporum werd voor beide gewassen al aangeboden. We voegen nu een formae specialis (f.sp.) specifieke real-time PCR-toets toe aan de protocollen. Met deze toets wordt de identificatie niet alleen specifieker, maar wordt ook de duur van de toets korter.

De (real-time) PCR is een techniek om DNA op een snelle manier te vermeerderen

Dit gebeurt met behulp van pathogeenspecifieke bouwstenen. De toename van het DNA kan op elk moment digitaal gevolgd worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of in (verdachte) zaadpartijen daadwerkelijk het pathogeen aanwezig is.

Fusarium oxysporum

F. oxysporum heeft meer dan honderd formae speciales types, die verschillende symptomen veroorzaken bij verschillende waardplanten. Elke waardplant heeft zijn eigen formae speciales of een select aantal formae speciales die tot pathogene reacties leiden.

De schimmel dringt in het vaatweefsel van de plant en beïnvloedt de watervoorziening. De bladeren, die geen water meer krijgen, vertonen tekenen van verwelking, chlorose, vergeling en voortijdige val. Zijscheuten vertonen ook tekenen van verwelking en er kunnen grote laesies op de onderste stengels verschijnen.

F. oxysporum is zeer overvloedig aanwezig in alle landen van de wereld, waardoor het tot een van de belangrijkste plagen in planten behoort.

F. oxysporum f.sp. lycopersici op tomatenzaden

  • Test code: FOLA002
  • Monster: 200 onbehandelde zaden
  • Tarief toets*: € 165
  • Duur toets: 11 dagen

F. oxysporum f.sp. spinaciae op spinaziezaden

  •  Test code: FOSPA004
  • Monster: 400 onbehandelde zaden
  • Tarief toets*: € 371
  • Duur toets: 11 dagen

Naktuinbouw Laboratoria ondersteunt de sector

We blijven de sector ondersteunen door nieuwe toetsen te ontwikkelen. Deze toetsen ondersteunen een juiste diagnose op planten met symptomen of helpen bij het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde pathogenen.

* Voor basisbedragen zie tarievenlijst 2024.

Terug naar overzicht