Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe NAL-voorwaarden voor bemonstering

Publicatiedatum: 10 april 2024

Vanaf 1 oktober 2024 worden nieuwe NAL-voorwaarden van kracht. Het gaat om aanpassingen in de module bemonstering. Er zijn eisen toegevoegd over het bemonsteren van kleine partijen zaad, tot 30.000 zaden. Ook vruchtbemonstering, compartimentsbemonstering en bemonstering van pollen zijn beschreven.

Ook is vastgelegd hoe kleine monsters getoetst kunnen worden. Bijvoorbeeld in een mengsel van verschillende kleine monsters of door ander zaad toe te voegen. Toetsen op bacteriën, virussen en schimmels vragen soms andere monstergroottes.

Nieuwe voorwaarden

De nieuwe NAL-voorwaarden staan al op de website (v12). De voorwaarden die tot 1 oktober gelden zijn hier ook te vinden (v11.1). Geautoriseerde NAL-bedrijven hebben tot 1 oktober de tijd om hun protocollen hierop aan te passen, indien nodig.

Bedrijven die zich speciaal voor deze bemonsteringen willen laten bijscholen, kunnen contact opnemen met Naktuinbouw Opleidingen

Heeft u nog vragen?

Check dan de veelgestelde vragen onderaan de NAL-pagina.

 BOOT-voorwaarden nog niet aangepast

De BOOT-voorwaarden voor het bemonsteren van tomaat en paprika voor toetsing op ToBRFV zijn nog niet aangepast. Als er op dat gebied ontwikkelingen zijn, informeren we de BOOT-deelnemers.

Terug naar overzicht