Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe real-time PCR-toets voor detectie 5 (water)schimmels in aardbei

Publicatiedatum: 3 juli 2024

We introduceren een nieuwe real-time PCR-toets voor de detectie van vijf belangrijke pathogene (water)schimmels in aardbei. Het panel bestaat uit Colletotrichum acutatum, Neopestalotiopsis spp., Phytophthora cactorum, Verticillium dahliae en Verticillium albo-atrum s.l.

Real-time PCR techniek om DNA op snelle manier te vermeerderen

Dit gebeurt met behulp van pathogeenspecifieke bouwstenen. De toename van het DNA kan op elk moment digitaal gevolgd worden. Hierdoor is het mogelijk om met meer zekerheid te bevestigen of het pathogeen aanwezig is.

Schimmels

  • Colletotrichum acutatum heeft een RNQP-status voor aardbeiplanten. De eerste symptomen zijn op het blad waar te nemen. Alle drie de blaadjes krullen omhoog. Op de ranken en bladstelen is de aantasting zichtbaar als ellipsvormige ingezonken zwarte vlekjes.
  • Neopestalotiopsis spp. wordt sinds enkele jaren geclassificeerd als mogelijke ziekteverwekker in aardbeiplanten. De schimmel wordt vaak gevonden in combinatie met andere pathogenen. Symptomen kunnen lijken op die van P. cactorum.
  • Phytophthora cactorum is een waterschimmel en heeft een RNQP-status. P. cactorum veroorzaakt onder andere stengelbasisrot en wortelrot in aardbei.
  • Verticillium dahliae en Verticillium albo-atrum zijn twee Verticillium-soorten met RNQP-status voor aardbeien en kunnen verwelkingsziekte veroorzaken.

Nieuwe toetsen voor plantmateriaal tuinbouwgewassen

Combi voor C. acutatum, Neopestalotiopsis spp., P. cactorum, V. dahlia en V. albo-atrum op aardbei

  • Monster: 1-10 bladstelen incl. bladvoet
  • Tarief PCR-toets: € 205
  • Duur toets: 4 dagen

Voor basisbedragen zie tarievenlijst Laboratoria 2024

Naktuinbouw Laboratoria ondersteunt de sector

Om de sector te ondersteunen blijft Naktuinbouw Laboratoria nieuwe PCR-toetsen ontwikkelen. Deze toetsen ondersteunen een juiste diagnose op planten met symptomen of juist het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde pathogenen.

Terug naar overzicht