Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe real-time RT-PCR-toets voor plantmateriaal Cannabaceae

Publicatiedatum: 29 januari 2024

We introduceren vanaf 1 januari een nieuwe real-time RT-PCR om de aan- of afwezigheid van Hop latent viroid (HLVd) in hennep (Cannabaceae) plantmateriaal te kunnen toetsen. Hiermee is het mogelijk om al de hieronder genoemde pathogenen op dit gewas met real-time RT-PCR te toetsen.

De real-time RT-PCR is een techniek om RNA op een snelle manier te vermeerderen

Dit gebeurt met behulp van pathogeenspecifieke bouwstenen. De toename van het RNA kan op elk moment digitaal gevolgd worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of het pathogeen aanwezig is.

Hop latent viroid

Hop latent viroid (HLVd) is een viroïde dat regelmatig in (medicinale) hennep voorkomt. In dit gewas kan HLVd dwerggroei veroorzaken en – in sommige gevallen – kan het leiden tot het slechter wortelen van stekken. Het viroïde kan ook symptoomloos in het gewas aanwezig zijn. HLVd wordt mechanisch overgebracht, wat betekent dat het met besmet sap van plant naar plant kan gaan. Het viroïde kan in zeer hoge concentraties in het gewas voorkomen, wat het risico op mechanisch overdracht vergroot.

Zorgvuldige monstername is belangrijk, enerzijds om te voorkomen dat een gezonde plant besmet raakt tijdens het bemonsteringsproces, anderzijds is PCR een gevoelige toets waarmee lage concentraties HLVd gedetecteerd kunnen worden (kruisbesmetting). De toetsuitslag werkt daarom met de categorie 'verdacht', gezien het lab niet het onderscheid kan maken tussen een bemonsteringseffect (contaminatie) en een beginnende infectie.

 • HLVd op plantmateriaal Cannabaceae
  • Monster: Max. 25 bladeren of wortels
  • Tarief PCR-toets: € 57
  • Duur toets: 4 dagen
 • AMV, ArMV, CMV, HLVd, ToRSV, TRSV, TSV op plantmateriaal Cannabaceae
  • Monster: Max. 25 bladeren of wortels
  • Tarief PCR-toets: € 125
  • Duur toets: 4 dagen

Voor basisbedragen zie tarievenlijst 2024.

Naktuinbouw Laboratoria ondersteunt sector

Wij blijven de sector ondersteunen door nieuwe toetsen te ontwikkelen die helpen bij diagnose van planten met symptomen of juist het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde virussen. 

Terug naar overzicht