Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe real-time RT-PCR-toetsen ontwikkeld voor plantmateriaal framboos en braam

Publicatiedatum: 31 januari 2024

We introduceren een nieuwe real-time RT-PCR voor detectie van een set aan virussen die kunnen voorkomen in framboos en braam.

De real-time RT-PCR is een techniek om RNA op een snelle manier te vermeerderen

Dit gebeurt met behulp van pathogeen specifieke bouwstenen. De toename van het RNA kan op elk moment digitaal gevolgd worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of het pathogeen aanwezig is.

Virussen

Hieronder worden vijf virussen beschreven die allen in Rubus spp. voorkomen, zowel in framboos als braam:

 1. Black raspberry necrosis virus (BRNV) komt wereldwijd voor en kan door specifieke Rubus spp. bladluizen overgebracht worden, zoals de grote frambozenluis (Amphorophora idaei) in Europa of de American large raspberry aphid (Amphorophora agathonica) in Amerika.
 2. Raspberry bushy dwarf virus (RBDV) wordt ook wereldwijd gevonden. De verspreiding binnen een veld vindt plaats m.b.v. besmette pollen. Het virus is zaadoverdraagbaar.
 3. Raspberry leaf mottle virus (RLMV) komt wereldwijd voor en wordt net als BRNV verspreid door bladluizen. Onderzoek toont aan dat Raspberry leaf spot virus en Raspberry mottle virus stammen van RLMV zijn.
 4. Rubus yellow net virus (RYNV) komt wereldwijd voor en wordt eveneens verspreid met bladluizen, zoals de grote bramenluis in Europa (A. rubi) en A. agathonica in Amerika.
 5. Raspberry vein chlorosis virus (RVCV, raspberry vein chlorosis virus) wordt ook verspreid door bladluis, in dit geval door de kleine frambozenluis (Aphis idaei). Komt voornamelijk voor in Europa, maar is zeldzamer dan bovengenoemde virussen.

Bovenstaande virussen worden ook verspreid via vegetatief vermeerderd plantmateriaal.

Nieuwe toetsen voor plantmateriaal tuinbouwgewassen

 • BNRV, RBDV, RLMV, RYNV en RVCV
  • Monster: Max. 25 bladeren
  • Tarief toets: € 109
  • Duur toets: 4 dagen

Voor basisbedragen zie tarievenlijst 2024.

Naktuinbouw Laboratoria ondersteunt sector

We blijven de sector ondersteunen door nieuwe toetsen te ontwikkelen die helpen bij diagnose van planten met symptomen of juist het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde virussen.

Terug naar overzicht