Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe Zaad-Extract (ZE-PCR) toets voor biet

Publicatiedatum: 13 december 2023

Vanaf 1 januari voegen we bietenzaden aan onze Zaad-Extract PCR-methode toe voor het toetsen van Tomato ringspot virus (ToRSV) en Tobacco ringspot virus (TRSV).

Voor beide virustoetsen is gekozen om de snelle, betrouwbare en gevoelige Zaad-Extract PCR-methode te gebruiken als toetsmethode.

Techniek om DNA op snelle manier te vermeerderen

Dit gebeurt met behulp van pathogeenspecifieke bouwstenen. De toename van het RNA kan op elk moment digitaal gevolgd worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of in verdachte kolonies daadwerkelijk het pathogeen aanwezig is.

Virussen

Tobacco ringspot virus (tabakskringvlekkenvirus, TRSV) en Tomato ringspot virus (Tomatenkringvlekkenvirus, ToRSV) worden overgebracht door de nematode Xiphinema americanum. Zowel de nematode als de virussen staan op de Europese quarantainelijst. De nematode komt niet in Europa voor, maar de virussen kunnen meereizen met plantmateriaal en worden toch af en toe gevonden. TRSV en ToRSV hebben een brede waardplantreeks, ze zijn gevonden in zowel groentegewassen, sierteelt, als in boomkwekerijgewassen.

De protocollen voor deze quarantaine-pathogenen zijn goedgekeurd door de NVWA.

  • ToRSV of TRSV op zaden tomaat, paprika, aubergine, sla, meloen of biet
    • Monster: 3.000 onbehandelde zaden
    • Tarief toets: € 207
    • Duur toets: 4 dagen

Voor basisbedragen zie tarievenlijst.

Naktuinbouw Laboratoria ondersteunt sector

Om de sector te ondersteunen blijft Naktuinbouw Laboratoria nieuwe toetsen ontwikkelen Toetsen die kunnen ondersteunen voor diagnoses op planten met symptomen of juist het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde virussen.

Terug naar overzicht