Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe Zaad-Extract (ZE-PCR) toets voor hennep en alfalfa

Publicatiedatum: 14 december 2023

Vanaf 1 januari kunnen we de aan- of afwezigheid toetsen van het Alfalfa mosaic virus (AMV) op zaad van hennep en Alfalfa.

Voor deze toets is gekozen om de snelle, betrouwbare en gevoelige Zaad-Extract PCR-methode te gebruiken als toetsmethode.

Techniek om RNA op een snelle manier te vermeerderen

Dit gebeurt met behulp van pathogeenspecifieke bouwstenen. De toename van het RNA kan op elk moment digitaal gevolgd worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of in verdachte zaadpartijen daadwerkelijk het pathogeen aanwezig is.

Virussen

Alfalfa mosaic virus (AMV) is een Alfamovirus dat wereldwijd zorgt voor grote problemen en heeft een grote groep van gastheren (~600 gewassen) waaronder hennep en alfalfa. Doordat het virus zeer makkelijk overdraagbaar is, is het risico op verspreiding groot. Andere gewassen waar het virus ook voor problemen zorgt zijn o.a. aardappelen, erwten, tomaat en tabak.

  • AMV op zaden hennep of alfalfa
    • Monster: 3.000 onbehandelde zaden
    • Tarief toets: € 207
    • Duur toets: 4 dagen

Voor basisbedragen zie tarievenlijst.

Naktuinbouw Laboratoria ondersteunt sector

Naktuinbouw Laboratoria blijft om de sector te ondersteunen nieuwe toetsen ontwikkelen. Toetsen die kunnen ondersteunen voor diagnoses op planten en zaden met symptomen of juist het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde virussen.

 

Terug naar overzicht