Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe Zaad-Extract (ZE-PCR) toets voor uien, bieslook, knoflook en prei

Publicatiedatum: 8 april 2024

Vanaf 1 april kunnen we de aan- of afwezigheid van Xanthomonas axonopodis pv. allii op zaden van ui, bieslook, knoflook en prei toetsen. Deze toets wordt uitgevoerd met de snelle, betrouwbare en gevoelige Zaad-Extract PCR-methode.

De (real-time) PCR is een techniek om DNA op een snelle manier te vermeerderen

Waar uitplaattoetsen bestaan uit meerdere testen die elkaar opvolgen en daardoor tijdrovend zijn, is de ZE-PCR een snelle toets. De PCR wordt rechtstreeks op het extract van het zaad gedaan. Naast de snelheid, is tevens een voordeel dat ZE-PCR geen last heeft van overgroei door andere micro-organismen op het zaad, zoals het geval kan zijn bij uitplaten.

Met een ZE-PCR kan helaas geen onderscheid gemaakt worden tussen levende en dode pathogenen. Het is wel zeer geschikt als snelle voorscreeningsmethode.

Xanthomonas axonopodis pv. allii

Deze bacterie is de veroorzaker van Xanthomonas-bladverwelkingsziekte op uigewassen (ui, prei, bieslook, knoflook). Het werd het eerst waargenomen in de 1970’s op Barbados, waarna het zich verspreid heeft over de zuidelijke staten van de VS, Cuba, Brazilië, Japan, zuidoost-Azië en Zuid-Afrika. Het bewezen zaadoverdraagbare pathogeen kan zorgen voor een verlies in veldproducties van 20-50%.

Xanthomonas axonopodis pv. allii op ui, bieslook, knoflook en prei zaden

  • Test code: XAAQ100
  • Monster: 10.000 onbehandelde zaden
  • Tarief toets: € 207
  • Duur toets: 4 dagen

Naktuinbouw Laboratoria blijft om de sector te ondersteunen nieuwe toetsen ontwikkelen die kunnen ondersteunen voor diagnoses op planten en zaden met symptomen of juist het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde virussen.

 

Voor basisbedragen zie tarievenlijst 2024.

Terug naar overzicht