Lees voor

Terug naar overzicht

Podcast #1 met John van Ruiten over Naktuinbouw

Publicatiedatum: 25 april 2024

De bijna 40-jarige carrière van John van Ruiten bij Naktuinbouw eindigt binnenkort. In een boeiend gesprek (met ondertiteling) deelt John zijn ervaringen en kennis over Naktuinbouw en haar positie.

Bekijk/beluister de podcast in jouw favoriete streaming-kanaal:

 In deze podcast

  • Wat doet Naktuinbouw? Van Ruiten legt uit dat Naktuinbouw zich bezighoudt met plantenrassenonderzoek, keuringen, inspecties, en testen en analyses op plantmateriaal.
  • Teeltmateriaal in Nederland en internationaal: Hij bespreekt voorbeelden van teeltmateriaal, variërend van groentezaden tot bosbouwmateriaal. En hij legt uit hoe Naktuinbouw ervoor zorgt dat dit materiaal voldoet aan de verwachtingen en eisen, zowel nationaal als internationaal.
  • Ontstaan van Naktuinbouw: Van Ruiten neemt ons mee terug in de tijd naar de oorsprong van Naktuinbouw, dat voortkwam uit initiatieven van boeren en tuinders zelf om de kwaliteit van plantmateriaal te waarborgen.
  • Rol van Naktuinbouw binnen de overheid: Hij legt uit dat Naktuinbouw weliswaar niet rechtstreeks deel uitmaakt van de overheid, maar wel nauw samenwerkt en toezicht krijgt vanuit het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
  • Onafhankelijkheid en kwaliteitsbewaking: Van Ruiten benadrukt het belang van de onafhankelijkheid van Naktuinbouw en hoe dit wordt gewaarborgd door certificering en accreditatie.

Daarnaast spreekt John van Ruiten over hoe Naktuinbouw invloed kan uitoefenen op wetgeving, hoe het omgaat met vragen over zijn onafhankelijkheid, en hoe het kennis deelt met binnen- en buitenlandse delegaties.

Het gesprek geeft een fascinerende inkijk in de wereld van onderzoek en kwaliteitscontrole, met John van Ruiten als ervaren gids. Dit is een eerste podcast uit een serie van vijf delen.

Terug naar overzicht