Lees voor

Terug naar overzicht

Podcast #4 met John van Ruiten over technologie

Publicatiedatum: 4 juni 2024

In deze podcast vertelt John van Ruiten, bijna 40 jaar directeur van Naktuinbouw, over zijn ervaringen en visies op technologische ontwikkelingen binnen de tuinbouwsector.

Bekijk/beluister de podcast in jouw favoriete streaming-kanaal:

In deze podcast:

  • Nieuwe technologieën in plantgezondheid: Van Ruiten bespreekt hoe technologieën zoals Artificial Intelligence (AI) en beeldanalyse de processen van Naktuinbouw vernieuwen. Deze innovaties helpen keurmeesters om sneller en nauwkeuriger beoordelingen uit te voeren.
  • Samenwerking met onderzoeksinstituten: Naktuinbouw werkt nauw samen met universiteiten en onderzoeksinstituten om nieuwe technologieën toe te passen. Van Ruiten noemt een project met Wageningen University waarbij camerabeelden van bloemgewassen werden gebruikt om betere beschrijvingen van plantmateriaal te maken.
  • Doorbraken in laboratoriumtechnologie: Een terugblik op de jaren '80 en '90 laat zien hoe de introductie van ELISA-testen en later DNA-technologieën (zoals PCR-testen) een verandering teweegbrachten in de identificatie en beoordeling van plantenziekten en -rassen.
  • Toepassing van DNA-analyse: DNA-analyse heeft niet alleen de snelheid van identificatie verbeterd maar ook de nauwkeurigheid. Deze technologie helpt bij het opsporen van rasvermengingen en inbreuken op kwekersrechten, wat cruciaal is voor de bescherming van eigendomsrechten van plantenkwekers.
  • Toekomst van cameratechnologie: Van Ruiten ziet veel potentie in het gebruik van cameratechnologie, niet alleen in laboratoria maar ook in kassen en velden. Deze technologie, gecombineerd met VR-brillen en holo-lenzen, kan keurmeesters helpen bij het uitvoeren van voorselecties en het opsporen van specifieke ziekten.

Wil je meer weten over de fascinerende ontwikkelingen binnen Naktuinbouw en de toekomst van technologie in de tuinbouwsector? Luister dan naar de volledige podcast met John van Ruiten!

Terug naar overzicht