Lees voor
Sluiten

Terug naar overzicht

Potyvirus voor Mandevilla, Oxalis en Scaevola vanaf nu met PCR

Publicatiedatum: 17 januari 2024

Voor de gewassen Mandevilla, Oxalis en Scaevola voeren we Potyvirus-toetsen niet meer met ELISA uit, maar met PCR. De ELISA voldoet voor deze gewassen niet voldoende aan onze toets-eisen. Daarom besluit Naktuinbouw Laboratoria dit niet meer aan te bieden voor deze gewassen.

De ELISA-test detecteert over het algemeen een breed spectrum aan virussen. Maar er worden steeds meer virussen in de diverse gewassen gevonden. De ELISA voldoet voor deze gewassen niet voldoende aan onze toets-eisen. Daarom besluit Naktuinbouw Laboratoria dit niet meer aan te bieden voor deze gewassen.

Verschillende problemen in deze gewassen

Een aantal belangrijke Potyvirussen worden gemist met onze ELISA-test in Mandevilla en Oxalis. Zo mist de ELISA in Mandevilla het Potyvirus Catharanthus mosaic virus. Voor het gewas Oxalis missen we belangrijke Potyvirussen met ELISA, waaronder Shamrock chlorotic ringspot virus. Scaevola geeft veel achtergrond wat het lastig maakt een uitslag af te geven. Al deze problemen zijn opgelost met onze PCR-test.

Potyvirus PCR

  • Monster: 1-25 bladeren
  • Tarief toets: € 62,50
  • Duur toets: 4 dagen

Voor basisbedragen zie tarievenlijst 2024.

Naktuinbouw Laboratoria ondersteunt de sector

Om de sector te ondersteunen blijft Naktuinbouw Laboratoria nieuwe toetsen ontwikkelen. Toetsen die kunnen ondersteunen voor diagnoses op planten met symptomen of juist het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde virussen.

Terug naar overzicht