Lees voor
Sluiten

Terug naar overzicht

Regelgeving gebruik nieuwe veredelingstechnieken

Publicatiedatum: 30 augustus 2023

De Europese Commissie publiceerde een voorstel waarmee de mogelijkheden voor het toepassen van nieuwe veredelingstechnieken (New Genomic Techniques, NGT) bij de ontwikkeling van rassen worden verruimd. Dit is goed nieuws voor veredelingsbedrijven.

De Europese Commissie publiceerde een voorstel waarmee de mogelijkheden voor het toepassen van nieuwe veredelingstechnieken (New Genomic Techniques, NGT) bij de ontwikkeling van rassen worden verruimd. Dit is goed nieuws voor veredelingsbedrijven.

 

Op dit moment valt het gebruik van technieken zoals CRISPR-CAS onder de GMO-regelgeving. Daardoor is het zeer lastig om nieuwe rassen die met deze techniek zijn ontwikkeld op de markt te brengen. De Europese Commissie stelt nu voor om deze NGT-rassen onder bepaalde voorwaarden niet meer te laten vallen onder de GMO-regelgeving. Een van de voorwaarden is dat de plant die is ontwikkeld ook via kruising tot stand had kunnen komen.

Het voorstel wordt verder besproken n de Europese Raad en in het Europees Parlement. De verwachting is dat er een besluit wordt genomen voor de verkiezingen van het Europees Parlement in juni 2024.

Meer informatie over dit onderwerp?

Lees het persbericht van Plantum over dit onderwerp.

Terug naar overzicht