Kwekersrechtonderzoek

Naktuinbouw voert DUS-onderzoek uit op uw bloemisterijgewas om kwekersrecht op een ras te krijgen. DUS staat voor Distinctness, Uniformity en Stability, oftewel onderscheidbaarheid, uniformiteit en stabiliteit. Naktuinbouw doet dit onderzoek in opdracht van de Raad voor plantenrassen of het CPVO.

Over dit onderzoek

Naktuinbouw voert dit DUS-onderzoek uit in opdracht van de Raad voor plantenrassen.

Procedure

Uw aanvraag dient u in bij de Raad voor plantenrassen.
Op de website van de Raad voor plantenrassen vindt u alle benodigde formulieren en informatie:

  •  het aanvraagformulier
  •  de TQ (het technische beschrijvingsblad van het desbetreffende gewas)
  •  de inzendeisen (uiterste inzenddatum voor de aanvraag en voor het materiaal)

Aanmelden

Om uw ras te registreren en/of te beschermen kunt u toelating en/of Nederlands kwekersrecht aanvragen bij de Raad voor plantenrassen. Op de website van de Raad vindt u de benodigde formulieren. 

Om uw ras te beschermen met Europees kwekersrecht vraagt u het onderzoek aan bij het CPVO. Als u rechtstreeks bij het CPVO aanmeldt, kunt u op de TQ (het technische beschrijvingsblad) van het CPVO aangeven dat u het onderzoek door Naktuinbouw wil laten uitvoeren. U kunt ook het CPVO vragen om het onderzoeksrapport voor Nederlands kwekersrecht over te nemen. Let op: om groenterassen te kunnen verhandelen is ook altijd toelating nodig. U kunt voor uitleg contact zoeken met een medewerker van de afdeling Rassenonderzoek.

Vragen?