Nieuwe werkwijze versturen laboratoriummonsters uit niet EU-landen

Publicatiedatum Nieuws: 02 september 2020

Als u plant- of zaadmonsters van buiten de EU (derde landen) naar Naktuinbouw wilt sturen voor destructief onderzoek, is een fytosanitair certificaat of een begeleidende brief van de NVWA nodig. Voorheen kon u deze brief van onze website downloaden en zelf meesturen met het monster. Wij hebben deze werkwijze nu aangepast. Dit doen wij om beter te kunnen registreren welk type materiaal onze kant op komt. Zo voorkomen we dat er materiaal wordt geïmporteerd wat niet is toegestaan.

Monsterzak wordt uit doos gehaald

De begeleidende brief van NVWA vraagt u aan via de website

Dit kan met een aanvraagformulier op de website. In het formulier vult u een aantal gegevens in over het materiaal dat u wilt versturen. Naktuinbouw bepaalt aan de hand daarvan of het materiaal geïmporteerd kan worden.

U ontvangt een genummerde brief en verzendlabel

Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u van Naktuinbouw binnen 48 uur een genummerde brief per e-mail. Daarnaast sturen wij u ook direct een verzendlabel mee. Deze bevat de adresgegevens van Naktuinbouw en de oranje waarschuwingssticker voor destructief onderzoek. Beide documenten moeten op de buitenkant van de doos bevestigd worden. Daarmee kan het materiaal verzonden worden.

Als de aanvraag niet goedgekeurd kan worden, nemen wij contact met u op per telefoon of e-mail.

De brief is eenmalig te gebruiken

De genummerde brief kunt u alleen gebruiken voor verzending naar de Naktuinbouw-locatie op Sotaweg 22, 2371 GD Roelofarendsveen. Ook is deze maar 1 keer te gebruiken. Bij een nieuwe zending dient u opnieuw het aanvraagformulier in te vullen.