Twee proeven in één jaar

DUS-proeven voor toelating en/of kwekersrecht van groenterassen voert Naktuinbouw in twee onafhankelijke groeicycli uit.

In veel gevallen kunnen we twee groeicycli uitvoeren in één kalenderjaar, bijvoorbeeld door een extra zaaidatum. Dit geeft een aanzienlijke versnelling van het DUS-onderzoek maar kan niet voor alle groentegewassen. 

Over dit onderzoek

Standaard voert Naktuinbouw de DUS-proeven uit in twee groeicycli in opeenvolgende jaren. Op verzoek van de aanvrager kunnen we dit in één jaar doen.

Als dit voor uw aanvraag of door de omstandigheden niet mogelijk is, dan informeren wij u daarover. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het niet kunnen verschuiven van de zaaidatum of als er te veel vergelijkers nodig zijn.

Voor sommige gewassen maken wij gebruik van een extra proef bij onze collega’s van UKZUZ in Tsjechië of UKSUP in Slowakije. Zowel de proeven in Roelofarendsveen als die in Tsjechië kunt u bezoeken.

Onderstaand een overzicht van de gewassen. Staat uw gewas er niet bij, dan beoordeelt Naktuinbouw het verzoek individueel.

Gewas

Locatie tweede proef

Kasgewassen (met uitzondering van komkommer type Slicer, zelftoppende tomaat, meloen en watermeloen)

Naktuinbouw 

Augurk uitsluitend in vollegrondsproefNaktuinbouw

Radijs vollegrond

Naktuinbouw

Sla vollegrond

Naktuinbouw

Ui

UKZUZ

Stengelui

UKZUZ

Witte, rode, savooienkool

UKZUZ

Koolrabi

UKZUZ

Erwt

UKZUZ

Boon

UKZUZ

Suiker- of popcornmais

UKSUP

Tarieven

Als u twee DUS-proeven in één jaar wilt, dan brengen wij de (Nederlandse) onderzoekskosten per proef in rekening bij aanvang van de proef. De onderzoekskosten vindt op de website van de Raad voor plantenrassen.

Aanvragen

U kunt twee proeven in één jaar aanvragen door dit aan te kruisen op het aanvraagformulier.

Als UKZUZ of UKSUP het tweede onderzoek uitvoert, moet u rekening houden met de inzenddata in Tsjechië (CZ) resp. Slowakije (SK). Naktuinbouw moet voor die inzenddata het materiaal daar naartoe kunnen sturen. De inzenddata voor CZ en SK vindt u op de website van het CPVO.